Ukens vin: Prima Pinot fra Chanin Wines

Ukens vin – Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017.

Lyst på et godt glass Pinot Noir til helgen? Som dufter som et potpurri av røde bær, krydder og annet snadder? Da har jeg et godt tips til deg her. 

Ukens vin hos Matogvinogmer er denne elegante, lekne og prisgunstige pinoten  fra Gavin Chanin i Santa Barbara i California.

Chanin er enda en av disse yngre vinmakerne fra området rundt Santa Barbara som lager bare bedre og bedre vin. Vinene er ofte preget av leken eleganse, høy friskhet, lav alkohol samtidig som de er typeriktige og gode representanter for druen over alle druer – PInot Noir. En annen av fordelene er at prisene fortsatt er relativt lave (sammenlignet med feks litt lengre nord i California som Sonoma), og markedet for disse vinene er meget bra her til lands, noe som også er med å gjøre at vi kan få mye amerikansk pinot for pengene fra blant annet produsenter som Gavin Chanin. Litt mer om ukens vin lengre ned i artikkelen, men først noen flere ord om produsenten.

Gavin Chanin var litt tidligere i høst på besøk i Oslo, og Matogvinogmer fikk til en liten prat med han og smake seg gjennom flere av vinene fra Chanin som er å finne på det norske markedet. 

Gavin Chanin er en relativt ung vinmaker med sine 33 år, men har allerede endel erfaring fra blandt annet noen år hos Jim Clenenden hos Au Bon Climat og Bob Lindquist hos Qupe. Han etablerte Chanin Wines i 2007 og har nå dette som sitt fulltidsprosjekt. Gavin er en mann med mange talenter og ble i 2009 uteksaminert fra UCLA som en prisvinnende kunststudent. Kunsten holder han ved like, og alle etikettene til Chanin er laget ut fra malerier som Gavin selv har malt. Hadde det ikke vært for det sublime innholdet i flasken, kunne nesten kunsten være en grunn til å kjøpe flaskene i seg selv – de er meget flotte. 

Når man smaker seg gjennom vinene til Chanin er det lett å se at han er på jakt etter å lage balanserte viner, aromatiske og krydrede men samtidig med lav alkohol og stor fokus på  friskhet. Gavin Chanin høster gjerne druene tidlig, i begynnelsen var han opptil 2 uker foran andre produsenter i området, men dette er etterhvert blitt mer og mer vanlig. – «Tidligere var jeg foran alle andre, men nå befinner jeg meg vel mer midt i mengden» , sier Chanin som også forteller at han er opptatt av at han som vinmaker skal sette minst mulig avtrykk i vinen – han vil la druematerialet tale for seg selv. 

Gavin Chanin lager alle sine viner på innkjøpte druer. «For en ung vinmaker som meg, er det nesten umulig å kjøpe vinmark i California, selv om prisene enda ikke er som i Burgund, er prisnivået svært høyt» sier Gavin. Han forteller videre at han er mer opptatt av å etablere gode relasjoner til dyrkerne, og at han gjennom dette kan få tak på druer fra gode steder, og gjerne opprettholde stabiliteten med å kunne lage de samme vinene år etter år. Avtalene er ofte korte, og kan være fra år til år. Chanin har fort tiden viner fra vinmarkene Bien Nacido og Sanford & Benedict,  Los Alamos, og nå også Schock fra og med 2017 årgangen. Per i dag lages det vin kun på druene Pinot Noir og Chardonnay, selv om det ryktes at det muligens kommer viner på Syrah etterhvert. 

Total produksjon hos Chanin er ca 40000 flasker, og i følge vinmakere selv har han ingen nevneverdige planer om å vokse seg større. 

Først får dere notat på ukens vin. Litt flere notater på andre viner fra Chanin ligger nederst i artikkelen. 

UKENS VIN:

11039301

Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017

California, Usa Vinen er i basis og dermed å finne i svært mange butikker rundt i det ganske land. Prisen er lav for viner fra området og er et meget godt kjøp. Her får du en lys, leken og elegant pinot med duft av lyse røde bær, noe krydder og lett snev av fat. På smak er det god lett sødmefull frukt, noe røde bær og kirsebær, krydder og urter. En vin som spiller på eleganse fremfor kraft, men som gir mye pinot for pengene. Vinen har godt av litt luft, så bruk store glass evt gi den en liten runde i karaffel. Leskende og sjarmerende sak. 90 poeng. 278,90 kr (basis)

LaMarc Wines AS

Nedenfor er notater på andre viner fra produsenten, der ikke kommentert er de også tilgjengelig på polet. 

Chanin Bien Nacido Vineyard Chardonnay 2014 (ikke på polet)

California, Usa Pen åpen, og lett moden duft av moden sitrus, gule epler, nøtter og treverk. Fyldig og pen vin, som har begynt å vise modning, men fortsatt med godt med friskhet og syre i behold. God lengde. 91 poeng.

Chanin Bien Nacido Vineyard Chardonnay 2016 (ikke på polet)

California, Usa Sitruspreget, våt skifer, nøtter og treverk. Mineralsk, pent fyldig og flott chardonnay som godt kan lagres noe mer. Den er litt reservert pt, men bra med stuffing her som nok vil gjøre at den kommer å ha godt av et par år på langs.  90 poeng.

7159201 Chanin Bien Nacido Vineyard Chardonnay 2017

California, Usa Dufter av sitrus, gule epler, nykvernet pepper, noe fat og trevirke. Bløt fyldig gul frukt, med god syre og fin friskhet. Bra lengde. Fint potensiale og vil bli enda bedre med litt lagring. 91 poeng. 430 kr.

Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2010 (ikke på polet)

California, Usa Flott aromatisk og raffinert pinot, som fortsatt oppleves ganske ung i uttrykket. Dufter av en miks av røde bær, mikset med noe lett jordlig og litt mørkere bær helt bakerst. En pen liten tone av appelsinskall frisker det hele flott opp. Elegant, frisk og meget velsmakende vin. Sitter lenge. Flott Pinot Noir som viser at vinene fra denne adressen absolutt har behov for litt lagring.  92 poeng

LaMarc Wines AS

7159101 Chanin Bien Nacido Vineyard Pinot Noir 2017

California, Usa Dufter av røde bær, krydder og fat. Lett røyk preg. Elegant og pen frukt, med god saftighet og fruktighet. Et sødmefullt snev i frukten følger deg gjennom vinen.  500 kr (bestilling) 90 poeng

LaMarc Wines AS

8110801

Chanin Sanford & Benedict Pinot Noir 2017

California, Usa Først litt mørke bær på duft, deretter en pen miks iblandet bringebær og noe floralt. Pen sødmefull frukt på smak, god friskhet og en lett krydret utgang. Fin dybde i vinen, som vil bli enda bedre med litt lagring. 509,90 kr (bestilling) 91 poeng

LaMarc Wines AS

11389301

Chanin Schock Family Vineyard Pinot Noir 2017

California, Usa Forsiktig søtlig duft av lyse røde bær, urter, krydder, treverk og blomster. Elegant, pen og frisk vin med noe sødme i frukten. Fin dybde og intensitet. 569,90 kr (bestilling) 91 poeng

LaMarc Wines AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s