Tignanello & Solaia – toscanske ikonviner

Solaia i årgangene 2004,2008, 2010, 2015 & Tignanello 2011 og 2016

Matogvinogmer var nylig så heldig å få delta på en liten vertikalsmaking av de italienske ikonvinene Tignanello og Solaia da Francesco Visani fra vinhuset Antinori nylig gjestet Oslo og importøren Vinetum.

Mye er skrevet om Antinori både innenlands og utenlands og et par kjappe googlesøk gir deg mest sannsynlig info om det du vil vite. Jeg gir deg likevel en kort liten intro her, slik at vi får satt vinene inn i en sammenheng før vi begir oss inn på smaksnotatene.

Antinori er et vinhus med meget lange tradisjoner, og det drives i dag av de tre døtrene til den toscanske vinlegenden Piero Antinori; Albiera, Allegra og Alessia som er 27.generasjon av denne innflytelsesrike familien. De har fortsatt sitt hovedsete i renessansepalasset Palazzo Antinori i motegaten Via Tornabuoni i hjertet av Firenze.

Antinori eier i dag 17 forskjellige vingårder og produserer vin over store deler av Italia fra Piemonte i nord til Puglia i sør. De har også prosjekter i California og Chile. Det er likevel Toscana som er Antinori sitt kjerneområde og også her vi finner vingården Tenuta Tignanello beliggende i hjertet av Chianti Classico mellom Greve og Val de Pesa. Vingården er omkranset av vinmarkene Tignanello og Solaia som også er opphav til vinene av samme navn. Her lages også Antinori Chianti Classico Riserva.

Første årgang av Tignanello ble produsert i 1971, selv om det allerede året før ble laget en Chianti Classico Riserva Tignanello. I de første årene ble vinen laget av de klassiske toscanske druesortene sangiovese, canaiolo, malvasia og trebbiano, fra 1975 ble de grønne druesortene utelukket og Tignanello fant sin nåværende form i 1982, og er nå laget av 85 % Sangiovese, 10% cabernet sauvignon og 5% cabernet franc. Jeg har fulgt Tignanello over mange år, og erfarer ofte at det er en vin som trenger en del år på baken før den viser seg fra sin beste side. Jeg synes imidlertid nyere årganger har vist at de også kan drikke pent tidligere, noe smakingen her også viste.

Solaia så dagens lys i 1978 og hvor den opprinnelig var en blend av cabernet sauvignon og cabernet franc. Nå har også sangiovese kommet til og tatt ca 20 % av plassen i det ferdige produktet. Vinmarken Solaia er 20 hektar stor beliggende på den mest solrike vestvendte delen av eiendommen, på mellom 350 og 400 meter over havet. Vinen er ofte massiv, tanninrik og intens som ung, og trenger en god del år på langs for å frigjøre sitt fulle potensial.

Etter denne vesle innledningen setter vi over til notatene som kommer som perler på en snor nedenfor. Tignanello 2016 er fortsatt tilgjengelig på polet, sammen med Solaia 2015 & 2004.

5000601
Tignanello 2016
Toscana, Italia Litt reservert duft, trenger tid. Pen og elegant rødbærsfrukt, lær, kaffe og søt tobakk. Intens, kompleks og stor munnfølelse, med mørke bær også her, lett pakket inn i krydder. Saftig frukt, med markant struktur. Trenger tid, men vil holde lenge. Flott fylde gjennom hele smakskurven. Lang. 729,– kr (basis)94 poeng


Antinori Solaia 2010
Toscana, Italia Pen elegant duft av sorte bær, fatkrydder, søtlig pipetobakk og kaffe. Saftig frukt, tett, konsentrert og strukturert, men likevel med en pen eleganse oppe i all kraften. Forfriskende syre. Lang. Trenger tid, men også meget lovende. 2 250,– kr (tillegg)94 poeng (ikke i Norge)
Vinetum AS

4805201
Solaia 2015
Toscana, Italia Dufter av mørke sorte bær, fat, kaffe og søt tobakk. Meget fersk, strukturert og nesten voldsom munnfølelse. Stor intensitet, og en massiv tanninstruktur. Trenger tid. Tettpakket frukt, litt varme. Krydret, lang avslutning. Tanninene sitter godt fast i munnhulen. Mye av mye her. Prøv igjen om 4-5 år, holder mye lengre. 2 289,– kr (bestilling)93 poeng
Vinetum AS

10110701
Antinori Solaia 2004
Toscana, Italia Mørk og kjøttfull. Varm duft av solbær, krydder, røyk og fat. Moden frukt, kjøttfull og kompleks smak. En anelse varm. Lett varmende alkohol mot avslutningen, men god lengde. Fremstår som pent moden nå. Mangler litt finesse for å komme enda lengre opp på poengskalaen hos meg. 1 950,– kr (tillegg)91 poeng
Vinetum AS


Tignanello 2011
Toscana, scansano, campagnatico, Italia Varm årgang. Dufter av solbær, moden varm frukt, noe urter, og lær. Saftig, moden frukt også på smak. Pen intensitet. Modne tilstedeværende tanniner. Varm, krydret avslutning, med noe alkohol helt i enden av smakskurven.90 poeng (ikke i Norge)

Antinori Solaia 2008
Toscana, Italia Mørke bær, krydder, noe paprika, urter. Meget strukturert, lett umodne tanniner. Krevende munnfølelse, svakt rustikk, men kompleks, og med stor lengde. Litt uforløst. Blir mest sannsynlig bedre med mer lagring. 2 250,– kr 90 poeng (ikke i Norge)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s