Blindebukk

Tid for blindsmaking!

Blindebukk er en gammel, populær selskapslek, som i Norge kanskje spesielt er knyttet til jula og julestuene. Leken går ut på at en av festdeltakerne blir pekt ut til å være bukk og får bundet et skjerf bundet over øynene. (Wikipedia).

Nåvel. Blindsmaking. Ikke helt blindebukk, og ikke helt selskapslek. Forøvrig er jeg meget lite glad i selskapsleker, så sammenligningen var kanskje ikke helt suveren. Men det føles i blant som man sitter der med bind foran øynene når man setter seg ned med et glass man ikke aner hva inneholder, og som man ved hjelp av luktesans, smakssans, kunnskap og en liten dose erfaring skal forsøke å resonnere seg frem til.

Jeg liker å blindsmake så ofte jeg kan. Det skjerper sansene. Etiketter og forventninger må legges til side, og sannheten finnes kun i glasset. Målet for meg med blindsmaking er ikke nødvendigvis kun å gjette hva som er i glasset, men like mye å trene på å kjenne igjen elementer i vin, samtidig som man vurderer kvalitet og innhold helt fri for andre forstyrrelser som prisen på flasken, hvor kjent produsenten er også videre.

Denne junikvelden var vi 3 glade vinsmakere samlet til en liten sekvens blindsmaking. Vi hadde med til sammen 7 viner, hvor jeg kjente identiteten til de to jeg selv hadde med, men ante ingenting om de andre. Når sant skal sies så hadde jeg ganske bra treff denne gangen, selv om det som seg hør og bør også var et par turer ute på den berømte vidda. Først får dere notater på de vinene jeg selv hadde med, før jeg legger ut beskrivelsene jeg noterte på de andre 5 vinene mens de fortsatt var ukjente og folien var på. Kanskje vil du forsøke å gjette selv? Fasit kommer i slutten av innlegget.

Domaine Roulot Aligoté 2014

Denne har jeg kjørt i blindsmakinger tidligere. Den er litt vrien. Den har umiskjennelige like trekk som en chardonnay, spesielt fra gode produsenter som Roulot, samtidig har den noe grønt, flintaktig og lite snev av bitterhet som jeg ikke finner på samme måte i chardonnay. Enkelt å si for meg selvfølgelig som sitter med fasit på forhånd. Uansett, vinen dufter av sitrus, sjø, våt skifter, urter og blomster. Den har litt fatpreg, uten at det nødvendigvis kommer i veien. Bra syre og god lengde. Mineralsk anslag. Avrunder med noe pepper og en lett bitter avslutning. Tikker vel inn på en 88 poeng.

Isole e Olena Cepparello 2001

Toppvinen til Isole e Olena, laget på 100 % sangiovese. Lagret sangiovese kan ofte være litt tricky. Lagret vin generelt egentlig. Når tertiæraromaene dukker opp, er det vanskeligere å skille ut klassiske markører på typisitet ved druer osv. Cepparello er en vin laget for lagring, og burde definitivt fortsatt være ved godt mot. Denne var ikke det. Her var det buljong og varm frukt hele veien. En vin som er over toppen. Litt rart, har hatt andre flasker som har vært langt bedre, selv om det er et par år siden sist. Flasken ble kjøpt på vingården for en liten haug år siden, så det kan jo være den ikke tålte veien hjem fra Toscana. NR.

Dessverre over toppen. Evt ødelagt flaske..

Blindvin nr 1

Første blinde ut. Selv om jeg er fargeblind klarer jeg relativt enkelt å plukke ut at det er en hvitvin. All den tid den er….hvit. Snurrer litt på glasset, putter nesa ned i og plukker frem aromaer av gule epler, saltvann, noe nøtter, og et lite snev av flor. Etterhvert også litt velhengt skinke. Det dufter litt fino sherry, uten at det er det. Det er et lite preg av reduktivitet her også. Her føler jeg meg ganske sikker på opprinnelsen kjenner jeg, men vi får smake først også. Ganske intens vin, men en saltaktig mineralitet. Smaker av modne epler. En lett bitter tone på smak gjennom hele kurven. Rustikk stil. Mangler kanskje ørlite på frukt for min del. Dette må være fra Jura. Er det en Savagnin eller en Chardonnay? Hm. Usikker. Den er litt gulfruktig, og ganske markant saltpreg. Jeg går for Savagnin fra en tradisjonell produsent. 86 poeng. 

Blindvin nr 2

Relativt mørk vin, uten at jeg kan si så veldig mye mer om fargen enn at den er rød. Meget flott duft av mørke bær, noe krydder, litt av pepper, forsiktige toner av rått kjøtt. Den har nok sett noe fat, men det er meget pent integrert. Hm…kjente markører egentlig. Den er nok ikke helt fersk, har liksom ikke den rå frukten, mer dempet og harmonisk. Samtidig er det ikke så mange tertiæraromaer å spore. Vil tippe det er en vin med noen få år på baken. Hvordan fremstår den så i munnen? Mørk og kjølig pen frukt. Pene tanniner som pakker det hele fint inn. Lekker, kjølig og elegant vin. Pen fylde, lang avslutning. Ikke overvettes kompleks, men en meget pen vin. Det kjølig fruktpreget kombinert med mørke bær, pepper og kjøtt tar meg rett til Nord Rhône. Må være Syrah dette. God kvalitet. Har ikke tanninstrukturen til en Hermitage eller en Côte Rotie. Men pokker så digg. Lander ned på Syrah, og at dette er en Côte du Rhône fra Jamet. Disse har ofte kvalitet som en Côte Rôtie men med litt mindre tanninstruktur. Klokker inn på pene 91 poeng. 

Blindvin nr 3

Hva i all verden? Dette var ikke noe jeg kjente igjen umiddelbart. Kan konkludere med at den er rød hvertfall. Dufter av varme mørke bær, noe tertiært mot underskog og varmt krydder. Dufter også ganske søtt av vanilje og krydder. En vin som ikke er helt fersk, vil tippe 10 år eller mer. En vin som har hatt ganske romslig med fat i sin ungdom. Fatet er mindre fremtredende nå, uten at jeg vil si det er integrert. Ganske saftig på smak, relativt snille tanniner. Ok pluss fylde og lengde. Strever litt med den søte duften her, litt mye vanilje og varmt syltetøy for min smak. Litt ut fra at jeg kjenner han som har tatt den med vil jeg lure på om dette er en luring fra Tyskland. En overeiket Spätburgunder fra midten på 2000 tallet når en haug av de tyske vinprodusentene absolutt skulle putte mest mulig nye små fat på sine røde prestisje viner. Ikke noe feil på vinen, og den holder fortsatt, men den mangler finesse og balanse. 83 poeng.

Blindvin nr 4

Dette var noe helt annet. Lys rød vin, som dufter av lysebær. Jordbær, rips og bringebær i skjønn forening. Litt krydder og noe revne appelsinskall. Lett fatpreg, som kler duften godt. Elegant og flott duft. Må være Pinot Noir dette. Klassisk pinotnese i min bok. Kan selvfølgelig være jeg blir lurt og det kan jo være en pent laget Garnacha eller en Cinsault fra kjølige vinmarker i Sør Afrika osv. Har tatt det for å være Pinot før. Nåvel, vi får smake litt også. Smaken følger også opp med syrlige lyse bær, noe krydder. Ok fylde, men mangler litt fruktkonsentrasjon. Synes også syren er litt vel fremtredende her. Spriker litt ut. Den følger ikke opp på samme måte i munnen som på nesen. Tror jeg går mot en Pinot fra Nye verden her, fra kjølige vinmarker. Ok kvalitet men ikke topp. Tar en råsjans på Pinot fra New Zealand. 87 poeng hvor nesen trekker mest opp.

Blindvin nr 5

Denne ble servert litt kjølig, i tillegg  har den vært åpen fra dagen før får jeg beskjed om. Det kan nok være med å påvirke litt, for den fremstår litt reservert på nesen. Dufter av mørke bær, krydder og en fin jordlig tone. Kjenner at det er litt fatbruk, uten at det er veldig sjenerende. Hm.. hva er dette? Legger raskt bort Nebbiolo og Sangiovese. Ikke nok sursøte kirsebær her til å være Sangiovese, og finner lite nebbekarakteristika også. Fin saftighet på smak, smaker bær og krydder. Medium pluss konsentrasjon. God fylde i frukten, med ganske saftige tanniner. Den litt forsiktige nesen gjør det litt mer vrient. Tipper det er en ganske fersk vin som trenger litt tid. Finner ikke noe grønt her, ikke mot paprika og Cabernet. Det er hvertfall ikke Syrah. Hm… men hva er det? Kan det være Temperanillo? Det litt jordlige preget, kombinert med mørke bær, krydder og litt fat kan trekke med mot noen litt moderne utgaver av sorten smakt det siste året. Ok. Vi får stå på det. Vi er i Spania, moderne Rioja og Temperanillo. 88 poeng.

Ok. Da har vi smakt oss gjennom. Hva er så fasit? Var jeg i nærheten eller langt ute på viddene? Alltid spennende å se! Selv om det var en solid bommert, var det ikke så verst denne gangen. De tre blindebukkene takker for seg for denne gang. Fasiten følger under! 

Blindvin nr 1: Jean Bourdy Côtes du Jura Blanc 2016

Mangler bilde på denne. Var jo i riktig område, var også innom produsenten. Selv om druen var feil..

Blindvin nr 2:

Pierre Gonon Saint Joseph 2010. Selvfølgelig Gonon. Feil produsent, men riktig drue og omåde. Super eleganse.

Blindvin nr 3:

Nettopp..Schäfer Frölich Cabernet Sauvignon 2005. Denne er vel ikke helt vanlig..

Blindvin nr 4:

Hāhā Pinot Noir Reserve 2016. Hey! Riktig drue og land.

Blindvin nr 5:

Castello di Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione 2015. Fa…pleier å ha god koll på Sangiovese men her var jeg helt på jordet… Temperanillo du lizzm…

En kommentar om “Blindebukk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s