Pinotlicious!

Sandhi, Newton Johnson, Montille & Coquard Loison-Fleurot på en snor

Om jeg ble tvunget til å velge kun en drue. En drue som skulle være opphavet til all vin som skulle komme på mitt bord herfra og livet ut er jeg ikke i tvil. Det må være Pinot Noir. Denne druen som kan by på en detaljrikdom, en finesse og en bredspektrethet jeg ikke finner andre steder. En drue som kan være skjør, vanskelig å forstå, men som betaler igjen med jackpot når du først har funnet dens indre nerve. Moderskipet befinner seg fortsatt i Burgund, og det er vinene herfra alle prøver å etterligne. Jeg hører det stadig, når man for eksempel smaker en lekker, blomstrete og elegant pinot fra California – dette er som en Chambolle! Eller en litt jordlig, mineralsk og krydret vin fra Oregon – dette er som en god Nuits St George! Når Klaus Peter Keller i Rheinessen lager sine meget flotte Spätburgundere fra Frauenberg og Bürgel, på gamle brukte fat fra Romanee Conti – hvertfall gjorde han det tidligere er meg blitt fortalt – er det ikke vanskelig å forstå hva idealet er.

Etter min mening er det på tide å befri seg litt fra de allstedsnærværende sammenligningene. Det lages svært mye god vin etterhvert, fra flere og flere steder omkring i vår vakre vinverden. Som alle står godt på egne ben. Det kommer mye godt fra Tyskland, California, Oregon, Sør Afrika for å nevne noen destinasjoner. 

Hjertet er definitivt fortsatt i Burgund, men fornuften tilsier at de det kan være lurt å utvide horisonten. Ikke minst med tanke på det etterhvert astronomiske prisene som har kommet med de siste årgangene i Burgund. Jeg har forsåvidt bedrevet min dose horisontutviding en stund. Først til California og de flotte vinene fra Sonoma, St. Barbara eller St Rita hills. Nå i det siste har det dukket opp noen glimrende eksemplarer også fra Sør Afrika, og hvem vet hvor haren hopper neste gang?

Nedenfor er 4 viner på Pinot Noir som jeg har drukket den siste tiden. Alle er åpnet her hjemme og fulgt over litt tid. De er alle meget flotte, og kan du få tak på de ville jeg ikke nølt. Alle er relativt ferske og innenfor en tåelig levelig pris. 

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2016

Dufter av lyse røde bær, jordbær og bringebær, noe krydder, blomster og lett jordlig. Kjølig fin frukt, med god struktur og bra fylde gjennom hele smakskurven. Lett krydret og stram utgang. Kan fint drikkes nå, men vil ha godt av noe lagring. Dette notatet er fra nyhetsmakingen i forkant av marsslippet, men jeg står innefor notatet fra den gang. Synes den kanskje var hakket enda mer åpen nå, og litt karaffeltid fjernet de små skarpe kantene som var der. Sømløs og flott pinot.   90 poeng.

Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2017

En liten åpenbaring av en vin som jeg stiftet mitt første bekjentskap med for noen uker siden. Til prisen (drøye 300 kr) er det et knallkjøp i min munn. Den mørkeste av de 4 vinene omtalt denne gang, mer mot noe jordlig og en mørkere kryddertone som ligger under og lurer. Her er også lett knuste jordbær, men med luft synes jeg det blir en anelse mørkere og heller litt mer mot kirsebær. Saftig, leskende med akkurat passe stramhet. Fint integrert fatpreg. Flott pinot til en pen pris. 89 poeng. Ser forøvrig frem til å teste enkeltmarksvinene herfra som nylig havnet inn i kjelleren. Stay tuned!

Domaine de Montille Bourgogne Rouge 2016

Regional burgunder fra Montille pleier jeg å kjøpe når jeg kommer over. Det gjelder forøvrig for de fleste andre vinene herfra også. Synes Montille får til en renhet og eleganse i vinene som er superbe. Ofte trenger de litt tid, så da passer det jo utmerket at denne Bourgogne Rouge formelig hopper opp av glasset og byr opp til dans fra sipp nr 1. Dufter av jordbær, rips, svakt av spice og fat. Nydelig frisk, kjølig og elegant frukt. Med litt luft legger den på seg litt fedme. Smaker av røde bær, med en pen lett stram avslutning. Topp BR og faktisk et lite knepp over 2015 pr dags dato. 89 poeng. 

Coquard Loision Fleurot & testing av optimalt glass til Pinot Noir

Coquard Loison Fleurot Chambolle Musigny 2016

Nydelig nese hvor markjordbær og kjølige friske bringebær nærmest hopper opp av glasset. Med seg opp og på en liten snor etter bærene er en pen liten pose med krydder, godt integrert fat og en nykuttet fersk bukett blomster. Meget lekker, elegant og flørtende duft som får deg til å svirre en ekstra gang på glasset før du setter det til munnen. Frisk, syrlig og sødmefull frukt, med sømløse tanniner, god lengde og en pen krydret avslutning. Smaken av akkurat modne jordbær følger med kryddrene i ettersmaken. Flott kommunevin fra en produsent jeg først oppdaget i 2015 årgangen. 91 poeng.

Ps! Jeg jobber med en liten artikkel om vinglass, hvor jeg blant annet søker det perfekte glass til Pinot Noir. En artikkel om emnet dukker opp her på siden før du aner det. Salute!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s