Strålende viner fra Anselma Giacomo

Nye årganger og et par helt nye viner i Norge fra Anselma Giacomo

Maria og Franco Anselma var nylig i Oslo, og Matogvinogmer var på plass for å smake nye årganger og et par helt nye viner på det norske markedet.

Anselma holder til i Serralunga d Alba i hjertet av Piemonte. Produsenten har stolte tradisjoner og har produsert vin i godt over 100 år. Anselma er de siste årene blitt en kjent produsent på det norske markedet, og Maria påpeker at det er mange nordmenn på besøk i det vesle smakelokalet helt ved inngangen til Serralunga d Alba. Familien driver også et lite hotell og en tradisjonell restaurant beliggende på samme sted. Tradisjoner er også et ord som går igjen i mye av det Anselma gjør. De er opptatt av å holde i hevd den tradisjonelle måten å lage vin på, selv om det også her er tatt i bruk mer moderne utstyr etterhvert. For alle de som ikke har vært på besøk hos Maria og Franco i Serralunga anbefales det virkelig. Jeg har selv vært der to ganger, siste gang høsten 2014. Maria tar seg gjerne god tid, og du får en flott innføring av hva området har å by på, litt historie og en god smak av Anselma sine flotte viner. Hotellet er forøvrig også et godt alternativ om man ønsker litt rimeligere overnatting i Piemonte og ikke er et luksusdyr. Her er det enkel standard, men samtidig en meget flott beliggenhet, hyggelig folk og et godt utgangspunkt for noen dager i vakre Piemonte. Det kan jo også fint la seg kombinere med et besøk på den legendariske vinbaren og restauranten Cicco Centro Storico inne i gamlebyen i Serralunga, bare noen minutters gange unna. Et must når du er i området. Hadde en booking til lunsj der ved sist besøk, og endte opp med stikke innom for middag også. Og enda en lunsj..

Uansett tilbake til Anselma Giacomo og vinene derfra. Anselma produserer vin fra vinmarkene Collaretto og Vigna Rionda, hvor spesielt Vigna Rionda må sies å være helt der oppe med de aller beste vinmarkene i regionen. Spør du Maria Maier Anselma vil hun nok si at det definitivt er den beste vinmarken.

Bilde fra mitt besøk i 2014. Utsikt over Vigna Rionda sett fra rett nedenfor gården til en annen kjent Serralungaprodusent, Massolino.

Vigna Rionda er kjent for å produsere massive viner, med stor struktur, kompleksitet og varighet. Vinmarken er rett nedenfor sentrum av Serralunga beliggende som et amfiteater med flott soleksponering og godt beskyttet for vær og vind. Det gjør også at den er mindre sårbar for temperatursvingninger og har optimale forhold for produksjon av stor vin. Anselma sin plott ligger omtrent midt i vinmarken og har vinstokker som er mellom 35 og 40 år gamle. Det produseres Nebbiolo fra den øverste og midterste delen av vinmarken, mens husets Barbera kommer fra vinranker helt nederst. Maria var tydelig på at det ikke var aktuelt å omplante denne delen med Nebbiolo, men de ville holde seg til slik det alltid har vært. Så her får man altså mulighet til å smake en Barbera fra Vigna Rionda – en meget bra sådan.

Vinmarken Collaretto er beliggende litt lengre vest for Vigna Rionda og herfra produseres den utmerkede Barolo Riserva Collaretto, nå presentert i 2013 årgang, husets beste så langt i min bok. Når hun ble bedt om å sammenligne de to vinmarkene sier Maria at de har mye av det samme jordsmonnet, hovedforskjellen er eksponering for sol, at det er jevnere temperatur og mindre vindutsatt i Vigna Rionda. Vinene fra Vigna Rionda blir ofte mer intense, strukturerte og trenger lengre lagring for å vise seg fra sin beste side.

Anselma bruker kun store slavonske eikefat (botti) og ståltank for lagring av vinene, her er det lite små franske fat å se. Dolcetto og Barbera ser kun ståltank, mens Langhe Nebbiolo og Baroloene får først fermenteringen i 28-30 dager i sementtanker før de får varierende lengde i store fat. For Collaretto og Felice er det 4, 5 år, mens Vigna Rionda for noen ekstra – opp til 7 år.

Alle vinene som ble presentert var i seg selv flotte viner med godt uttrykk for sin opprinnelse. Spesielt vil jeg fremheve Barbera d Alba 17 of Barolo Riserva Collaretto 13. Barolo Riserva Felice ble kun laget i 2012 årgangen som en markering av 100 års jubileet for vinproduksjonen hos Anselma. Fordi de ikke har informasjon om nøyaktig opprinnelse av fra hvilke vinmarker det ble hentet druer fra, er dette en blanding av Collaretto og Vigna Rionda. Navnet sitt har den fra Franco sin tipp oldefar; Felice, som var første generasjon vinmaker hos Anselma Giacomo.

Her er notatene mine på vinene som nå er tilgjengelig. Vigna Rionda 2011 blir tilgjengelig først på nyhetsslippet i mai.

109690 Anselma Giacomo Dolcetto d Alba 2017 kr 230

Frisk og fruktig. Dufter av mørke bær, mandelkjerne og noe animalsk. Kjøttfull, saftig frukt, med en lett stramhet og en kledelig rustikk avslutning. Korrekt og klassisk dolcetto. 85 poeng.

103529 Anselma Giacomo Barbera d Alba 2017 kr 249

Klassisk og flott Barbera som tar meg rett tilbake til et restaurant bord med en litt rustikk tomatbasert pastarett en varm vårdag i vakre Piemonte. Dufter av kirsebær og plomme, noe pepper, lakris og krydder. Saftig, frisk, stram og syrerik barbera med flott syrlig frisk frukt og en lett stram avslutning. Ikke overdrevent kompleks, men akkurat slik jeg liker en god flaske Barbera, ukomplisert, matvennlig og saftig. 89 poeng.

103530 Anselma Giacomo Langhe Nebbiolo 2015 kr 320

Miks av lyse og mørke bær, noe lære og lakris. Frisk, saftig og fruktig nebbiolo, med pen stramhet og struktur. God lengde, en Langhe Nebbiolo på den litt lettere siden. 87 poeng.

109676 Anselma Giacomo Barolo Riserva Collaretto 2013 kr 600

Umiddelbar og uvanlig åpen til å være en fersk Barolo Riserva. Parfymert og pen duft med røde bær, fioler, lakris og krydder. Saftig, stram med markante tanniner. Konsentrert og intens munnfølelse, samtidig som den har et lett lyst slør over seg. Flott lengde. Sitter lenge. Trenger mer tid for å bygge enda mer kompleksitet, men du verden så flott allerede. Den beste Collaretto til dags dato i min bok. 93 poeng.

103528 Anselma Giacomo Felice Barolo Riserva 2012 kr 636

Litt mer forsiktig på duft. Etterhvert klassiske markører med kirsebær, lær. lakris og tjære. Saftig frukt, men pr nå ganske markante tanniner som trenger litt tid for å slipes ned. Konsentrasjonen og frukten er der, så gi den minimum 5-6 år. 90 poeng.

109848 Anselma Giacomo Barolo Riserva Vigna Rionda 2011 kr 800

Ung, stor og massiv vin, som pr nå er noe tilbakeholden på duft. Noe kirsebær og urter mot salvie. Saftig, konsentrert og kraftig tanningrep. Ganske stor munnfølelse. God lengde med tørr avslutning. Lovende vin som trenger 6-8 år minimum basert på tidligere erfaringer med denne vinen. 92 poeng for nå med potensiell oppside.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s