Vinkjellernotater I

Klinker til med en ny spalte på bloggen denne søndags ettermiddagen: Vinkjellernotater!

Jeg har vært interessert i vin lenge. Omtrent like lenge har jeg prøvd å bygge opp en liten vinkjeller. Fra de første spede forsøk i noen vaklevorne hyller i en liten bod i min første leilighet. Jeg husker jeg den første tiden stolte blindt på anbefalinger i Vinforum, og gikk til innkjøpt av 4 flasker Selvapiana Chianti Ruffina Riserva 1999. Den kunne visstnok ligge i minst 50 år, og det måtte jo være en god start. Om den vil leve i 50 år er noget uvisst, men det er nå igjen et par flasker der nede i kjellerdypet så om helsa holder osv – så får jeg plukke opp en flaske om 30 år. Litt kjipt om den da er buljong selvfølgelig. 

Det er to ting ved det å ha en vinkjeller som ser ut til å oppta de fleste vininteresserte mer en annet – lagringsforhold og optimalt drikkevindu på de flaskene som nå en gang er puttet inn i kjelleren. Det er skrevet side opp og side ned om hva som er de perfekte lagringsforhold, så går ikke i dybden på det her – annet enn at jeg ser ingen grunn til overdreven panikk. Så lenge kjelleren er noenlunde kald nok, mørk og helst passe fuktig så vil det nok gå deg vel her i vinkjellerlivet. Jeg har nå en blanding av vinskap og hyller. Ikke det at jeg tror jeg har behov for vinskapene, men de har nå fulgt med fra forrige bolig hvor det ikke var kjeller. Min kjeller svinger mellom 8 og 16/17 grader og det er nok i massevis. Om den er noen grader kaldere eller et par grader varmere gjennom sesongen så er det nok ingen grunn til panikk. Viktigst er ikke for varmt og ikke for raske variasjoner. At temperaturen varierer gjennom sesongen er helt fint.

Det å finne det optimale drikkevindu for vinene du lagrer er noe de med over snittet vininteresse bruker mye av tiden sin på. Det er også noe av det som fascinerer meg mest. Vil vinen bli bedre med mer lagring? Eller vil den bare bli annerledes? Er du heldig har du flere flasker av samme vin og kan følge den gjennom sin levetid. I tillegg har man jo ofte forskjellige preferanser for hvordan man liker vinen. Foretrekker du helst primærfrukt? (ikke lagre for lenge..) eller er det nedslipte tanniner og sekundæraroma du er på jakt etter?

Min kjeller har endret seg i takt med vininteressen. De vinene jeg kjøpt inn for 15 år siden er ikke nødvendigvis de vinene jeg ville kjøpt inn i dag. Den har også endret seg en god del gjennom årene. Noen flasker selges, andre drikkes og noen kjøpes inn. Jeg kjøper ikke vin for å selge, men prøver å justere beholdningen når jeg finner at preferansene mine endrer seg. Om jeg går 15 år tilbake var for eksempel det en klar hovedvekt av Toscana og Bordeaux i kjelleren. For 7-8 år siden var hovedvekten Piemonte. I dag peker nok pilen mer mot Burgund og Champagne. Er det ikke det de sier? På et eller annet tidspunkt så ender alle vininteresserte opp i Burgund og Champagne uansett? Kan aldri få nok champagne.

Nok snakk. Over til vinen. I denne meget nye og innovative spalten kommer jeg fra tid til annen poste notater på viner fra kjellerdypet. Mange av de er nok ikke å få tak i lenger, men jeg håper det kan være interessant å se litt hvor forskjellige viner er i sin utvikling. Alle vinene det postes på er viner fra egen kjeller, som jeg en gang i tiden har kjøpt inn for å kunne følge dem inn i smakshimmelen. Når viner åpnes her hjemme og kanskje spesielt viner som jeg har fulgt en stund er det også litt mer tid til å følge vinene i glasset, gjerne over litt tid. Aller helst i godt selskap. Det er derfor litt enklere å lage litt lengre og mer beskrivende notater enn ved feks nyhetsmakinger hvor man ofte kun har et lite minutt med hver vin. Først ut er disse 3 notatene;

Jean-Paul & Benoit Droin Chablis 1. cru Fourchaume 2009

2009 var et varmt år i Chablis med viner som var ganske opulente som unge, med en lett fedme og gul frukt. Det har ikke vært min favoritt årgang fra området, da jeg synes de har manglet noe syre og ikke vært helt i balanse. Kjøpte likevel noen flasker av denne da jeg kom over den for et par år siden. Vin med litt alder er sjelden kost i butikkene her til lands, så det kunne jo være spennende å sjekke litt status på årgangen og se om litt lagring har hjulpet på balansen. Liker i tillegg godt vinene til produsenten, og de har blitt bedre på eikebruken de siste årene. 2014 av denne er feks en sublim vin. 

Så hva sier innholdet i flaska? Den er litt tilbakeholden på duft til å begynne med. Jeg henter frem en liten karaffel og gir den en liten time luft før jeg går tilbake til smakebordet. Det har hjulpet på, selv om det på ingen måte er et potpurri av aromaer her. Det kommer noe sjø, hvite blomster og moden hvit fersken. Lett fatpreg, som begynner å integrere seg bra. Det er en relativt sjenert vin, som må lures frem med ivrig snurring i store glass. Etterhvert kommer noe kjølig mint. Det er ikke mye modning å spore på duft her. I munnen er det et relativt mykt anslag. Lett bitterhet, med et midtparti som pr nå fremstår noe hult. Kjenner det ligger litt syre, og en frukt som pr nå spriker litt i alle retninger. Får et inntrykk av at det ligger endel konsentrasjon under her, men den er ikke helt i balanse pt. Vil tippe vinen er i en midtfase hvor den beveger seg mot modning, men ikke helt har kommet dit enda. Som en ungdom som begynner å bli voksen men som ikke helt vet hvordan være det enda. Hvor lander denne vinen ned med tid og stunder? Hvem vet. Jeg håper på at noen flere år vil samle vinen på plass og gi det jeg vet adressen kan levere. Så skal det sies at det på ingen måte er en dårlig vin, bare at jeg vet den kan levere mer. Lander inn på 87-88 poeng nå, med en forventet oppside.

Ghislaine Barthod Chambolle Musigny 2005

Karaffel fra Zalto er bra å ha når vinen du møter er litt motstridig.

Kjøpt inn for en liten haug år siden. Hatt stor glede av Bourgogne Rouge fra denne produsenten og årgangen som har drukket fint noen år. Barthod lager vin i en stil som krever en god del lagring.  2005 årgangen er regnet som en topp årgang for rød burgund, men har generelt vært lukket og låst en god stund. Ryktene har imidlertid svirret i det siste om at endel viner på villagenivå (som denne) har begynt å synge renere strofer. Hva bringer så denne? Fra åpning gir den nesten ingenting. Virker litt innesluttet og får mest jordlighet og jern. Som en Gevrey i fase. Her er det best å ty til karaffel og luft for å se om det kan hjelpe på. Vinen får 3 timer i bred karaffel og følges deretter kvelden gjennom. Luften gir definitivt bedring, men det er fortsatt endel uforløst her. Det kommer noe mørke bær, urter og jordlighet. Den vesle antydningen til jern er der fortsatt. I munnen er det bra med frukt, men den har nesten nebbioloens tanninramme og det er litt overraskende for en Chambolle. Det lukter vel egentlig fortsatt 05 fase lang vei her, og selv om vinen på ingen måte er dårlig er det klart at den er utenfor sitt drikkevindu. Så er spørsmålet om den vil komme rundt? Vil frukten og det florale dukke mer frem? Kommer det mer krydret frukt og etterhvert noen sekundæraroma som sopp og skogbunn? Vil frukten blir lysere rød? Den som venter for se. Mine siste flasker får hvertfall noen år til. Hadde 2003 i fjor og den drakk langt bedre. Satser på kombinasjonen produsent og årgang gjør at her trengs det tid. 88p med forhåpentligvis solid oppside.

Ridge Cabernet Sauvignon Estate 2010

En kjent og kjær produsent for de fleste. Ridge lager flotte viner på blandt annet Cabernet og Zinfandel fra meget gode vinmarker i California. Dette er deres enkleste vin på Cabernet, selv om den på ingen måte fremstår som enkel. Jeg har pleid å kjøpte noen av denne i hver årgang, og det er som regel et sikkert kjøp. Den lagrer bra, og er heller ikke ueffen å åpne tidlig. Så hvordan står det til med 2010? Ganske bra skal det vise seg! Fortsatt relativt primær, som viser bud på et langt liv. Den dufter av solbær, plommer, tobakk og kaffe. Etterhvert også krydder og kvernet pepper. Moden frukt i munnen, med pen syre og modne men fortsatt markante tanniner. Det er flott fylde i midtpartiet og en god lengde med lett tørr avslutning. Ingen skade å lagre denne noen år til. Noterer neste flaske om 3-4 år. Holder sikkert det dobbelte.  91 poeng.

En kommentar om “Vinkjellernotater I

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s