The Future lies in the past

The future lies in the past.

Den spanske vinovasjon kom til Oslo for noen uker siden – og Matogvinogmer rakk innom en kjapp tur for en smaking og et lite foredrag. Ikke like kjapp med notatene denne gang, men her er uansett mitt inntrykk av vinene som ble smakt og litt om to av de mest fremtredende produsentene fra «det nye Spania» om dagen.

Vinimportøren Moestue hadde samlet et knippe av de beste og mest spennende produsenter Spania har å by på og sammen med forfatteren og vinjournalisten Luis Gutierrez ble det presentert en pen rekke vinperler i et arrangement i vinkjelleren på Grand Hotell i Oslo.

Fra presentasjonen til Luis Gutierrez

Luis Gutierrez er en velkjent og velrennomert vinjournalist med base i Madrid. Han skriver blandt annet for Robert Parker´s The Wine Advocate og har svært inngående kjennskap til hva som rører seg på den spanske vinscenen. 

Han slapp tidligere i år boken «The new vignerons» en flott og meget pen bok som omhandler 14 vinprodusenter fra forskjellige vinområder over hele Spania. Selv om mange av produsentene har holdt på en stund, og de på ingen måte er «nye» er de nok relativt nye for mange av oss som ikke har fulgt inngående med på hva som rører seg i de spanske vinregionene de siste årene. Det som for meg har kjennetegnet de spanske vinene jeg har stiftet bekjentskap med det meste av årene jeg har hatt min vininteresse er en overdreven bruk av fat. Enten nye fat og markant eikepreg som for mange av vinene fra Ribera del Duero, eller fatlagring i 140 år som for mange av de store vinene fra Rioja. Ikke dårlige viner, men mange år på fat gjør noe med fruktkvaliteten og friskheten minker. Det har nok også vært med å gjort at antallet viner fra Spania i min kjeller har vært forsvinnende liten. Det tror jeg imidlertid det blir en endring på fremover. Dersom man feks smaker vinene fra Rioja fra Telmo Rodriguez kjenner man en helt annen fruktkvalitet og fokus på terroir. 

Jeg har lest boken fra perm til perm og den er absolutt å anbefale. Det er ikke en bok med inngående beskrivelser av vindruer, vinområder og smaksnotater – men en bok med fokus på å presentere 14 vinprodusenter og deres historie. Legg til en dæsj gastronomi og en rekke flotte bilder og vips har du en meget interessant bok som i tillegg er estetisk flott å bla i. En litt annerledes vinbok som alle med nysgjerrighet for hva det nye Spania har å by på bør sikre seg.

Luis Gutierrez hadde med seg 5 av produsentene beskrevet i boken til Oslo denne kalde novemberdagen – Rodrigo Mendéz fra Rias Baixas, Fernando Garcia (Commando G) fra Sierra de Gredos, Raúl Pérez fra Bierzo, Pedro Rodriguez Pérez fra Ribeira Sacra og Telmo Rodriguez fra Rioja og alle andre steder.

Felles for alle produsentene er fokus på innovasjon og nytenkning – men med et tydelig fotfeste i tradisjonene og erfaringene fra tidligere generasjoner vinmakere. The future lies in the past!

Jeg smakte meg gjennom en meget pen rekke viner og her er et lite utvalg av de som imponerte meg mest. Alle vinene som omtales nedenfor er absolutt å anbefale.

Fernando Garcia presenterer sine viner for pressen

Fernando Garcia fra Commando G hadde med seg en flott rekke viner (endel har jeg også smakt tidligere) alle laget på 100% Garnacha. Fernando driver sammen med Daniel Gómez Jiménez-Landi prosjektet Commando G i området Sierra de Gredos i fjellkjedene utenfor Madrid. Navnet Commando G har sin opprinnelse i en japansk tegneseriefigur fra 80-tallet, men står også for Commando Garnacha – her er det et mål om å vise det ultimate potensiale for druen Garnacha – med legendariske Chateau Rayas fra Chateauneuf-du-Pape i Rhônedalen som målestokk. Hele porteføljen til Commando G kjennetegnes av en sublim fruktkvalitet med en tilnærmet burgundersk eleganse og finesse. 

La Bruja de Rozas 2016 kr 240

Svakt reduktiv til å begynne med, og litt reservert på duft. Noe røde bær, krydder og lær. Flott sødmefull og saftig frukt, frisk samtidig som den har faste tanniner og en lett stram avslutning. 88 poeng.

Rozas 1er Cru 2016 kr 328

Lys, frisk duft av røde bær, krydder, sitrus og urter. Livlig, frisk og sødmefull frukt med kirsebær, ganske intens på smak, mineralsk, god lengde med lett bitterhet i avslutningen. Flott vin. 90 poeng.

La Tumba del Rey Moro 2015 kr 590

Et hakk opp i pris, men også en sublim vin. Parfymert og ekspressiv duft av søte røde bær, drops, syrlige rips, mint og karameller. Forførende og flott vin. Syrlig rød frukt i munnen, frisk, elegant og lang. Flott intensitet gjennom hele smakskurven og den bunner ut i en meget lang avslutning. Mineralsk og lett stram avslutning. 92 poeng.

Engasjert og overbevisende Telmo Rodriguez snakker jordsmonn

Telmo Rodriguez er en av de mer profilerte personlighetene i spansk vin, og kan på ingen måte sies å være ny i bransjen. Likevel representerer han det  nye Spania gjennom sitt fokus på terroir og ønsker å lage moderne, elegante, fruktige og friske viner som tydelig viser sin opprinnelse. Telmo var svært opptatt av å fortelle oss at Spania har et stort og foreløpig uutnyttet potensiale for denne type viner. Han startet med å lage vin på familieeiendommen Remelluri i Rioja, men er nå å finne i en lang rekke vinområder rundt omkring i Spania. Luis Gutiérrez beskrev han som den kjørende vinmaker (spiller på det engelske beskrivelsen av Flying winemakers som lager vin overalt) – da vinområdene Telmo lager vin i ofte er utilgjengelig med fly, her må det kjøres bil.

Vi fikk smake en lang rekke viner fra Telmo, her er notater på tre av de.

Lanzaga 2012 (Rioja Alavesa) kr 265

Mørk syrlig frukt av moreller, noe urter og et snev av vanilje. Et lett fatpreg med en krydret innpakning. Saftig frukt, men god struktur og fine tanniner. En saftig og pen Rioja til en fin pris. 88 poeng.

Telmo Rodriguez Tabuerniga (Rioja) 2015 kr 549

Dufter av krydder og mørke bær med en flott ren frukt, smaker av krydder og moreller. Flott fylde, god lengde, og en stram avslutning. Ettersmaken spiller også på kryddernotene og sitter lenge etter at vinen er skylt ned. Har godt av litt mer tid på flaske, eventuelt noen timer i karaffel for å åpne enda mer opp. Flott konsentrasjon lover godt for potensiale. 90 poeng.

As Caborcas (Valdeorras) 2015 kr 473

Som å dufte på en aromatisk og lett jordlig Pinot fra Gevrey Chambertin. Dufter av lyse bær, krydder, blomster og med et lett jordlig preg. Saftig, elegant og leken munnfølelse med en god kryddertone som hele tiden ligger bak og lurer. God intensitet og lengde. Nydelig vin som jeg definitivt blir å følge med på i tiden fremover. 93 poeng.

Sist ut er en flott mineralsk Albarino fra Rodrigo Mendez og en prisgunstig og meget frisk vin fra Raul Pérez på 100 % Mencia.

Rodrigo Méndez Salvora 2017 (Rias Baixas) kr 380

Dufter av grønne epler, sitrus og sjø. Etterhvert kommer det søte frukter og kalk. Mineralsk vin, som har et sødmefullt fruktanslag selv om den er knusk tørr. Pen syre og  god lengde. Saltaktig mineralitet i munnen. 89 poeng.

Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques Mencia  (Bierzo) 2016 kr 200

Kjøttfull og frisk vin som dufter av mørke bær, krydder og urter samt noe sødmefullt mot karamell. Deilig fruktanslag i munnen, med god friskhet også her, kledelig stramhet og god lengde. Rensende og flott vin som gir flott drikkeglede. 88 poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s