Porchettahimmelen

Jeg skal ta deg med til en av mine aller beste matopplevelser. Se for deg de store helgrillede ribbene som er å finne på ethvert italiensk matmarked med respekt for seg selv. Vi tar turen  til en liten piazza i  for eksempel Panzano eller Greve in Chianti hvor en stor rullet ribbe, gjerne av hel gris, spekket med alskens digge urter, nøtter og hvitløk surrer rundt over varm kull eller i en grillovn og gir fra seg de mest himmelske dufter, mens man sakte men sikkert venter på at den deilige sprø svoren skal poppe frem. Der har du Porchetta. Eller ribberull om du vil oversette til norsk. Ofte sett i Italia servert i store gode skiver i en sandwich, eller servert med god bønnesalat og sprøstekte potetbiter. Ta deg et glass med avkjølt chianti av enkleste sort, og kjenn på smakene av rosmarin, salvie, det salte smakfulle svinekjøttet, mens den sprøe svoren knaser i munnen. Vinen dufter forfriskende av urter og kirsebær. Du lukker øynene og tenker at nærmere mathimmelen er det vanskelig å komme. 

Utsikt over Conca dell´Oro – fra gammelbyen i Panzano. Foto: matogvinogmer

Nyt scenarioet et lite øyeblikk. Vips er vi tilbake til desember i Norge, det er kaldt ute, fullt av snø og slaps over alt. Heldigvis er desember ribbetid, og denne kvelden fristet det med et godt stykke svineside på italiensk vis. Ikke hadde jeg noe torg å by på, ei heller rosmarinbusker i hagen, eller 25 varmegrader på terassen. Men jeg hadde et stykke ribbe, og butikken på hjørnet hadde både fersk hvitløk og urter. Og ovnen funket fint som grill denne kvelden.

Porchetta er ikke vanskelig å lage. Det viktigste er tålmodighet og gode venner å dele det romslige stykket kjøtt med. Oppskriften er litt på ca.-mål, men her er det lov med litt feilmargin og resultatet er verdt å vente på. I tillegg er du nesten garantert suksess! Det finnes drøssevis av oppskrifter rundt omkring, og enhver italiensk kokk har sikkert sin egen. Min utgave finner du nedenfor her. Jeg har slengt med oppskrift på en liten bønneragu som passer til. Jeg kan ellers varmt anbefale Heiamat sin oppskrift på denne Knallgode linseretten som er blitt en stor favoritt hos oss om dagen. Denne bloggen kan forøvrig varmt anbefales for alle som er glad i god mat og vin.  Avslutningsvis får du et par gode tips på viner som passer til.

Du trenger dette:

1 stk tynnribbe, på et par kilo eller mer.

Urter (feks salvie og rosmaring)

2-3 fedd hvitløk

2 sitroner, kun den gule zesten av skallet

2 ss fennikelfrø

Olivenolje

Salt og pepper

Kjøkkentråd eller hyssing

Start med å stripe opp svoren i striper a ca 1 cm. Salte og pepre ribben godt – litt mer enn du tror minimum 1 dag i forveien.  La den hvile i kjøleskapet. Dagen du skal lage porchettaen tar du den ut på kjøkkenbenken og setter steikeovnen på 125 grader. Legg ribben på en fjøl med svoren ned. Skjær relativt dype snitt i kjøttet og brett det ut, slik at du får mest mulig overflate på kjøttet. Ikke skjære helt igjennom, den skal fortsatt henge sammen. På engelsk heter det «butterfly the pork». Litt usikker på en god norsk oversettelse her. Søk opp noen videoer på Youtube om du er usikker på hvordan. Litt mer salt og pepper på kjøttet. Rist fennikelfrø i varm stekepanne og knus dem lett med baksiden av en kniv. Strø fennikelfrø utover kjøttet sammen med finhakket hvitløk, grovhakkede urter, gjerne salvie som er utmerket til svin, og finrevet skall av sitron. Det begynner allerede å dufte aldeles himmelsk!

Rull sammen ribben slik at du får en rull med svor ytterst. Dersom det er litt for mye svor ( du vil ikke ha dette inne i rullen) skjærer du av et lite stykke slik at den pent dekker rundt. Knyt rullen tett sammen med 4-5 bommulstråder. Vips – ribben  har nå blitt en porchetta. Ta en langpanne og fyll med løk, gulrot, hvitløk, litt vin og et par dl vann – dette blir en sinnsykt smaksrik og digg sjy du har som saus når du skal servere. Legg porchettaen på rist over langpannen og sett inn i ovnen. Der lar du den ligge og kose seg i opp mot 5 timer.

Jo lengre jo bedre, ribba trenger tid for å bli så mør som du vil ha den. Når det nærmer seg slutten øser du over litt sjy over ribben og setter på grillelementet i ovnen. Ta en stol av ønsket kaliber, sett deg foran stekeovnen og følg med! Pass på at svoren ikke svir seg, og snu porchettaen litt rundt slik at du får poppet og sprø svor rundt hele. Ta herligheten ut av ovnen og la den hvile på et lunt sted i minst en halvtime. Skjær i minimum 1 cm tykke skiver og server med ønsket tilbehør og noen skjeer digg sjy. Porchetta heaven for you my friend!

Enkel superkjapp varm bønnesalat med cannelinibønner

1 boks cannelinibønner

1 sjalottløk 

1 fedd hvitløk

Sitron

Urter

Fennikel

Olivenolje

Salt og pepper

Surr løk, hvitløk og finhakket fennikel i litt olje til den er myk. Hell av væsken fra boksen med bønner og ha bønnene i pannen. La surre noen minutter. Ha over hakkede urter av feks persille og timian. Riv over litt sitron skall. Ta av pannen og smak til med en dæsj sitronsaft, salt, pepper og noen gode klunker god olivenolje. Voila! Superenkelt tilbehør til Porchetta.

Og helt til sist tre vintips som begge vil gå som hånd i hanske til Porchetta.

49925 Castell´in Villa Chianti Classico 2014 kr 220

Ny årgang av denne standarden chiantien fra en av mine absolutte favorittprodusenter i Chianti. Vinene herfra klarer alltid å kombinere en fjærlett eleganse, med god struktur og lagringsdyktighet. Vinene trenger som oftest noen års lagring for å vise seg frem, standard chiantien fra 2006 drikker feks fortsatt pent. Over til 2014 årgangen. En årgang som drikker fint tidlig. Floral duft ispedd kirsebær, mandel og druekjerne. Smak av syrlige kirsebær, mandel og lakris. Flott frukt, kompleksitet og lengde. Avslutningen er strukturert og passe stram. Flott vin i en litt vrien årgang. Akkurat nok syre og stramhet til å takle porchettaen.  90 poeng.

33169 kr 180 Selvapiana Chianti Rufina 2016

Kjent traver som år ut og inn er blant de bedre chiantikjøpene. Vinen skuffer heller ikke i denneårgangen. Syrlige kirsebær, jordlighet og urter. Frisk, syrerik og stram. Pen lengde. 88 poeng.

Kan man vende blikket vekk fra Toscana og rødvin litt vil en god syrefrisk riesling også funke utmerket til dette.

35307 kr 294 Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2016

Strålende riesling som har en passe dose fedme og syre til hamle opp med den saftige og litt fete porchettaen. Dufter flott av sitrus, gule epler og blomster. Intens og frisk munnfølelse med smak av appelsinskall og svakt bitter touch, men med flott frukt og god syrespenst. Flott vin. 89 poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s