En liten historie om tomt kjøleskap og Cacio e Pepe

 

En av mine go-to retter når jeg har hatt lite tid til å planlegge middagen, og har knapt med ingredienser tilgjengelig. Egentlig trenger du kun pasta, vann fra springen, litt hele pepperkorn, salt og parmesan. Et par steg til på veien så har du en smakfull, kremet og snasen pastarett som knapt tar 10 min å lage.

Ok. Denne kvelden før middag forløp noe sånn her: kommer inn døra etter en knapp uke på jobbreise. Kjøleskapet er overfylt av….ingenting over hodet. Litt yougurt, et par gulrøtter, en boks pepsimax…dette blir det middag av! Hoi! Hva ser jeg bakerst der, rett ved siden av tacosalsasausen fra et par helger tilbake? Et lite stykke parmesan. Yeah! Parmesan funker til alt. Middagsplanene legges på vei over til tørrvareskuffen.

En liten pose tørket pasta tas frem, et nesten tomt glass med hele pepperkorn. En flaske hvitløksolje (her kan du like gjerne bruke en ss smør – men det var det også tomt for!) tas frem. Pastaen på kok. Pepperkorn i stekepanna. Rister dem lett i et par minutter mens pastaen koker. Tar plata av varmen, knuser pepperkornene godt i en morter ( her er det på tide å finne frem den store klumpen av en steinmorter du fikk til jul for 5 år siden, som står bak brødbakemaskinen nederst i skapet) Evt bare bruke baksiden av en spiseskje og en stor kopp.

Her kommer et lite knep hvor jeg jukser med den klassiske oppskriften. Enhver romer vil vel på dette tidspunktet kaste asjetten ut av vinduet og storme forulempet hjem til sin mama. Men pytt sann, jeg er jo hjemme alene!

Jeg tar en liten klype baconterninger (gjerne pancetta om du skulle ha et så bra utvalg) og rister lett i panna sammen med noen dråper hvitløksolje. Har over den knuste pepperen. Når pastaen er ca 3/4 dels ferdig har du den over i panna med pepper og bacon. Tilsetter et par sleiver av kokevannet til pastaen. Koker nesten helt inn, tilsetter en god neve parmesan. Rører om, lar stå i 1 min. Heller så alt over i en dyp skål, sjenker meg et glass vin og pælmer takeaway menyen fra nærmeste pizzasjappe ned i pappkurven.

Har du fulgt med? I så fall vil du nå ha en pent kremet smaksrik pastarett, med deilig krydret smak av pepper og kremet konsistens av parmesan og vannet fra pastaen.

To små innrømmelser til. Her skal man selvfølgelig bruke spagetti. Men det hadde jeg ikke, og egentlig tenker jeg hvilken pasta som helst duger. Denne kvelden ble det orecchiette – små pasta ører. Og i de opprinnelige oppskriftene bruker man pecorino. I min bok funker parmesan like bra, og knapt noen smaker forskjell når den har smeltet inn.

Hva drikker man til? Jeg ser at mange anbefaler hvitt, men jeg heller mot noe enklere rødt, med god friskhet og litt stramhet. For eksempel disse to:

 

16977 kr 190 Trediberri Langhe Nebbiolo 2017 

Fersk 100% Nebbiolo fra unge vinstokker i vinmarkene Berri, Capalot og Rocche. Miks av mørke kirsebær og rips, mandel og trevirke. Trenger noe tid for å åpne seg litt mer på duft. I munnen veldig flott syrlig og ren frukt, modne kirsebær. Lett, elegant og presis men samtidig med god lengde og akkurat passe skarphet og snerp. Meget frisk Langhe Nebbiolo til en pen penge. 88 poeng.

78119 kr 145 Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2016

Relativ fersk og meget rimelig priset Chianti. Stram, klassisk sangiovese med sursøte kirsebær, mandel og trevirke. Frisk og pen balansert vin, med syrlig frukt på smak og rensende syrlig avslutning. Frisk vin og bra kjøp. 87 poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s