Ar.Pe.Pe – kjølig eleganse fra fjellene

 

ARPEPE2

Når man snakker om druen nebbiolo tenker de fleste på strukturerte kraftpakker fra Barolo og Barbaresco i Piemonte. Viner med kraftig tanninstruktur som trenger sitt kjøttstykke for å mykne tilstrekkelig. Etterhvert som interessen for Barolo og Piemonte har økt kraftig fra store deler av verden har også prisene økt, og det kan definitivt være verdt det å løfte blikket litt mot andre vinregioner for å finne prisgunstige viner laget på nebbiolodruen. Valtellina i Lombardia er en av disse regionene, som selv om den er mindre kjent, har det vært laget viner her på Nebbiolo siden før Romerriket var på sitt største. Lokalt kalles nebbiolo for chiavennasca. Regionen Valtellina ligger i fjellområdene helt nord i Italia mot den sveitsiske grensen. Vinregionen er en krevende region å dyrke druer i, og det trengs langt mer arbeidskraft her for å gjennomføre et godt vinår enn feks lenger syd i Piemonte. Mange av vinmarkene ligger i bratte skråninger, og er bygget opp med klassiske terrasser bygget av steinmur. Bra med sterke bein og sterk rygg!

ARPEPE1

Nå nylig besøkte Isabella Perego Oslo. Hun eier og driver sammen med sine to brødre vingården Ar.Pe.Pe. Matogvinogmer var tilstede på vinbaren Radegast og kan gi en kort presentasjon av produsenten og rekken viner som ble presentert.

IMG_6300

Ar.Pe.Pe ble etablert i sin nåværende form i 1984, men familien har gjennom 5 generasjoner erfaring som vinmakere i området. Faren til Isabella, Arturo Pelizzatti Perego, startet i 1984 opp igjen med vinproduksjon etter han tiåret tidligere hadde solgt det meste av familievirksomheten. Nå ble fokuset vendt bort fra masseproduksjon til mindre produksjon og et ønske om å vise hva vinene fra denne steinete fjelldalen virkelig kunne levere. Få maks ut av potensialet der altså.

Ar.Pe.Pe lager idag vin fra ca 13 ha vinmarker og høster druer i subregionene Sassella, Grumello og Inferno. Her er det fokus på tradisjonell vinmaking som innebærer lang masserasjon og lagring på store 5000l eik -og kastanjefat. Ofte opp mot 4-5 år for enkeltmarksvinene i gode årganger. Unntaket er 2015 årgangen som på grunn av sin klare, presise og tidlig tilgjengelige frukt slippes på markedet allerede nå. Viner med lang tid på fat kan ofte miste noe av sin frukt etter min mening, men vinene fra Ar.Pe.Pe viser på ingen måte mangel på frukt. De kjennetegnes derimot av flott leken og syrlig frukt med stor eleganse.  I tillegg viser vinene en meget god lagringskraft og de eldste vinene vi smakte denne ettermiddagen fra 99 årgangen var fortsatt meget unge og vibrante. Det er noe med kjøligheten og presisjonen i både duft og smaksbilde som tiltaler og imponerer meg. Når du ser den lyse røde fargen i glasset forventer du kanskje en lettvekter av en vin, men det er de overhodet ikke. Det er stor detaljrikdom i vinene og selvom fokuset mitt er på elegansen de fremviser er alle vinene ganske strukturerte. Nedenfor er en kjapp gjennomgang av vinene som ble presentert og de fleste er tilgjengelig gjennom bestillingslisten på Vinmonopolet. Unntak er de to eldste vinene som var hentet med fra produsentens egen kjeller for å vise litt av lagringsevnen til vinene fra Valtellina generelt og produsenten Ar.Pe.Pe spesielt.

IMG_6304 2

Først ut var Rosso di Valtellina 2015 som sin friske frukt av kirsebær viser flott floralitet, noe mineraler og trevirke. Syrlig, frisk, pen stramhet og god lengde. Tydelig en flott årgang i området. Sassella Stella Retica Riserva 2015 har litt mer av det meste. Den kommer fra vinmarker med steinete og mineralsk jordsmonn og dette viser seg også i vinen som funkler i glasset. Mørkere frukt, kirsebær, trevirke, urter og jern. Noe lakris. Strukturert vin, med flott kompleksitet som vil trenge tid. God lengde. Valtellina Superiore Riserva Grumello Cru Buon Consiglio 2015 viser mer floralitet enn Sassella. Urter, lakris og appelsinskall. Lys, elegant og fersk vin med pen struktur og god lengde. Kan lagres lenge, men alleredetilgjengelig.

Videre beveget vi oss over til viner med noe mer alder fra årgangene 09, 07 og 99.  Grumello Cru Sant`Antonio 2009 viser en åpen og pen duft av lysere frukt som rips og jordbær, sopp, urter og trevirke. Pen sødmefull duft og modne tanniner. Fortsatt frisk. Inferno Cru Sesto Canto 2009 viser en mørkere frukt med lær og urter. Med luft i glasset kommer lyse røde rips frem. En lettbent vin, men samtidig med den underliggende strukturen som kjennetegner vinene til produsenten. Sassella Cru Rocce Rosse 2009 kommer fra sørøstvendte vinmarker beliggende mot fjellkjedene som gir kjølige viner og kjøler ned vinrankene. Mineralsk og strukturert vin med duft av noe kjøtt, lær og tre. Fortsatt sødmefull og syrlig frukt i munnen. I 2009 kunne produsenten for første gang produsere cruvinene i store 5000l eikefat, da de hadde ervervet nok vinmarker til å fylle et stort fat. Tidligere årganger ble modnet i mindre tonneaux, som ga et litt annet utrykk og preg på vinene.

IMG_6302

Grumello Cru Buon Consiglio 2007 har ligget 4 år på store kastanjefat. Første vin fra området med 3 glass i den italienske vinguiden Gambero Rosso. Flott floral duft, kirsebær og rips. Flott mineralsk anslag, god lengde. Pen struktur på en lettbent måte. Modne tanniner og fortsatt bra med frukt. Sassella Cru Vigna Regina 2007 har også en floral duft, men noe mer kjøttfull og duft av velhengt skinke, urter og trevirke.

Sist ut kom to viner som ikke er på polet, men hentet med fra produsentens egen kjeller for å vise lagringspotensialet i vinene. Grumello Cru Buon Consiglio 1999 har en moden pen duft av sopp, skogbunn, lær, lakris og moreller. Modne tanniner, med en syrlig frisk frukt. Herlig lengde og kompleksitet. En strålende moden vin, som helt sikkert kan ligge mange år til. Sassella Cru Vigna Regina 1999 har en litt mørkere og strammere stil en Grumello. Fortsatt flott frukt, smaker av syrlige kirsebær. Litt mer tilbakelent vin som spiller på renhet, struktur og eleganse.

Spørsmålet med lagring av nebbiolo er alltid – vil frukten overleve tanninene? Det vil si om tanninene vil være modne tidsnok til at frukten fortsatt er til stede. Vinene fra Ar.Pe.Pe viser definitivt at de fortsatt holder bra med frukt 19 år etter at druene ble plukket i bratte skråninger i Valtellina. Vinene herfra anbefales herved!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s