Ta en titt på vinene fra Okanagan Valley!

BCWI-8133-L

For de fleste er kanskje ordene Canada og vin i samme setning mest forbundet med Icewine. Denne edelsøte vinen som er laget på druer som fortsatt henger på vinstokkene etter frosten er kommet. Gode eksemplarer kan være meget gode, der hvor den store mengde sukker er balansert med en sitrende syre.

Canada som vinproduserende land utover dette er relativt ferskt. I hvert fall når vi snakker om vin av en viss kvalitet. Den store oppblomstringen kom etter at NAFTA (nord-amerikanske frihandelsavtalen) kom på 1990-tallet. Konkurransen ble hardere. Tidligere produserte vinbøndene stort sett for hjemmemarkedet, men skulle man nå kunne eksportere vin, måtte man opp i ringen så å si. Det produseres i dag vin over store deler av Canada, med distriktene Ontario og British Columbia som de førende områdene. Som ung vinnasjon startet man med å kopiere andre, og det var franske druesorter som i all hovedsak var og er i førersetet. Nå, etter at mange av produsentene har fått 25 årganger under beltet, begynner de å finne sin identitet. Sier de som har fulgt dette vinlandet noen flere år enn meg.

BCWI-6421-L

For kort tid tilbake ble jeg forespurt av en vinklubb om jeg kunne holde en smaking med vin fra Canada. Klubben var opptatt av å prøve noe nytt og hadde lest en artikkel her på nettsiden om viner fra produsenten Lock & Worth og ønsket dette temaet som sitt fokus denne kvelden. Den artikkelen kan du lese her. Jeg valgte meg ut et pen rekke viner på forskjellige druesorter som kunne gi forskjellige uttrykk og være et fint steg inn til viner fra et land og område de færreste hadde prøvd noe av fra tidligere. Samtlige viner er hentet fra Okanagan Valley og tre forskjellige produsenter som holder til her. Smaksnotater på vinene finner du nederst i denne artikkelen.

Okanagan Valley står for omlag 84 % av all vin produsert i distriktet British Columbia, et område beliggende helt ute til vest mot Stillehavet. Klimaet her kan være ganske ekstremt værmessig med temperaturer ned til -20C vinterstid og opp til + 40C sommerstid. Vekstsesongen er ofte relativt kort, men på grunn av høye dagtemperaturer og lange solfylte dager klarer man ofte å få god modning på druene, samtidig som de kjølige nettene er med på å sikre en friskhet og kjølighet i frukten som balanserer det hele. Det er relativt lite nedbør i vekstsesongen da dalen beskyttes av de store fjellkjedene mot kysten. Er det noe jeg synes kjennetegner mange av vinene jeg har testet fra området er at de har en flott renhet og kjølighet i frukten, med lav alkohol og fokus på finesse og eleganse fremfor power og ekstraksjon.

BCWI-5344-L

Til vinkurset for vinklubben Il Grappolo i (sjekk forøvrig ut nettsiden deres her) plukket jeg ut to viner fra nevnte Lock & Worth, 3 viner fra en av de eldre produsentene i området; Blue Mountain Vinyeards og en fra Nichol Vinyeards. Holder du til i Halden eller deromkring kan du helt sikkert ta kontakt med Il Grappolo for et medlemskap. De har jevnlig vinkvelder med mange spennende tema. Over til produsentene og vinene som ble smakt denne septemberkvelden.

IMG_6244

Blue Mountain er en familiedrevet vingård siden 1971. Beliggende ved innsjøen Vaseux Lake. All frukt kommer fra egne vinmarker, hovedsaklig franske druesorter som Chardonnay, Pinot Noir og Gamay. Her er en liten YouTubevideo om vingården hentet fra deres egen nettside.

Blue Mountain Gold Label Brut NV

Laget på 50 % Pinot Noir, 45 % Chardonnay, 5% Pinot Gris, 8g/l sukker og laget på champagnemetoden (Methode Traditionelle). 24 mnd på bunnfall. Dufter av toast, søtt bakverk, sitrus, grønne epler og pære. Forfriskende bobler, pen kremet tekstur, god syre og lengde. Tørr og frisk, musserende vin som akkurat nok kompleksitet til at den også er anvendelig til mat. F.eks østers, skalldyr og hvit fisk. 87 poeng.

Blue Mountain Chardonnay 2016

Fra 100 % Chardonnay, vinmarker beliggende i Okanagan Valley. Vinen er gjæret i ståltanker før ca 10 mnd på franske fat. Den gjennomgår delvis malolaktisk fermentering og ligger på bunnfall (sur-lie). VInen har en mineralsk og kompleks duft av sitron, fersken, smør og fat.  Rik munnfølelse, med god syre og lengde. Kan godt ligge noen år. Digg sak. 89 poeng.

Blue Mountain Gamay Noir 2016

100 % Gamay, 12 mnd i brukte franske eikefat. En av favoritten til deltakerene på vinkurset denne kvelden. Vinen har god fruktighet, dufter av kirsebær, solbær ogkrydder, juicy vin, med god fylde og en kjølig fin frukt. Pen krydret ettersmak. En sjarmør av en vin som vil falle i smak hos mange. Også undertegnede. 88 poeng.

Lock & Worth Winery har jeg skrevet om tidligere, det kan du lese om her. Flott produsent med rene, presise og elegante viner til en pen pris.

Lock & Worth Semillon 2016

100 % Semillon, hele klaser under fermenteringen,  i ståltanker. Den får 14 mnd i franske eikefat før den flaskes. Ganske stor og aromatisk duft av mango, fersken og sitrus. Rik munnfølelse, med flott friskhet og litt mer syrerik enn 2015. God lengde. Tørr. 88 poeng.

Lock & Worth Cabernet Franc 2016

100 % Cabernet Franc fra leirholdig jordsmonn. Modnet 17 mnd i nøytrale og brukte franske eikefat. Miks av røde og mørke frukter, noe urter, krydder og svakt av lær. Pen sødmefull frukt, syrlig friskhet. Lette faste tanniner. Lettvekter og strukturert på samme tid. 89 poeng.

Sist ut av vinene var en ren Syrah fra produsenten Nichol Vinyeards. Vingården er eid av Ross Hackworth fra Lock & Worth og Matthew Sherlock fra samme prosjekt er vinmaker. Nichol produserer i år sin 26. årgang og er en av pionerene i området.

Vinen her er nå inne i Basis kategori 5, så bør være relativt tilgjengelig å få tak på. Heldigvis.

Nichol Vinyeard Naramata Syrah 2016

100 % syrah fra granittholdig jordsmonn fra Namarata Bench. Modnet i nøytrale franske eikefat. Lys aromatisk duft av kirsebær, krydder og hvit pepper. Flott fruktighet og saftighet, med en kledelig oppstrammende avslutning. Juicy vin som definitivt frister til gjenkjøp. 89 poeng.

IMG_6263

Ønsker du et vinkurs eller vinsmaking for vinklubben, vennegjengen eller firmaet, ta kontakt med meg på kasserollen@gmail.com. Fleksibel på tema, opplegg og varighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s