Naturlige septembernyheter fra NON DOS

C36902B8-2AD9-4708-B013-875CE4D159AD

Smakinger av viner hos importøren NonDos er alltid gøy og lærerikt. Jeg får garantert smake noen viner jeg ikke har prøvd før, fra druer jeg ikke viste om og vinområder jeg knapt kjenner til. For en som er over snittet opptatt av vin og mangfoldet som er å finne i vinens verden er det flott å bli utfordret og vist nye ting. Sammen med kjente og kjære produsenter som sicilianske COS, toskanske Castell in Villa og vinene fra Elisabeth Foradori kommer det flere flotte nyheter på nyhetsslippet på polet fredag 7.september. Jeg var nylig innom på en liten speed-date med et pent knippe av vinene. Her er noen av høydepunktene som det absolutt er verdt og få med seg.

74808 Biokult Pet Nat 2017 kr 155

Laget på like deler Zweigelt, Pinot Noir, Blaufränkisch og St. Laurent. Meget frisk og ren Pet Nat, med rips, sitrus og modne røde epler. Frisk, syrlig og pene små bobler. En skikkelig friskus og pent priset. 87 poeng.

101550 Castell d`Age Cava Anne Marie 2015 kr 180

Laget av druene Macabeu, Xarel-Lo og Parellada fra Catalunya. Syrlig, grønn og frisk. Dufter av sitrus, sukkererter og brødbakst. Lette pene bobler, god friskhet og pen konsentrasjon. God lengde. Ikke super kompleks, men akkurat nok til å gi litt fylde til å backe opp syrefriskheten. En meget pen cava til prisen. Mye vin for pengene. 87 poeng.

12263 Foradori Manzoni Bianco Fontanasanta 2017 kr 260

Fra regionen Trentino nord øst i Italia kommer denne vinen laget på 100% Manzoni Bianco. Gul frukt, epler, sitrus, honning og voks. Flott fylde og god frukt også i munnen med gule epler, sitrus og melon. Svakt florpreg. Særegen vin, lang og kompleks. Må være innertier til litt fyldige kremete retter av kylling eller fet hvit fisk. 90 poeng.

103146 COS Zibibbo in Pithos 2016 kr 300

På 100% Zibibbo.

Særegen og kul vin laget i stora amforakrukker hos produsenten COS på Sicilia. Gyllengul. Meget aromatisk og kompleks duft. Modne epler, tørkede frukter og krydder. Gul frukt i munnen, saltaktig mineralitet som i en god fino sherry, tørr og pen stramhet. Flott vin. 89 poeng.

79245 Meiner Monolith Riesling Trocken BiB (3L) 2017 kr 499

Klinker til med en aldri så liten bag-in-box anbefaling også. Frisk, fruktig og klassisk riesling, med duft av sitrus, epler og tuttifrutti. Tørr, men med pen fruktsødme, syrlig, frisk og fin vin. 87 poeng.

7700 COS Nero du Lupo 2017 kr 220

100 % Nero d Avola som lagret i sementtanker. Saftig, frisk og pen krydret vin med duft av mørke bær, urter og blomster. Smaker av kirsebær, lakris og mandel. Juicy, kjølig og pen vin med stor drikkeglede. 89 poeng.

77769 Caravaggio Nero du Munti Corinto Nero 2017 kr 230

Mørk, kjøttfull og krydret vin på druen Corinto Nero fra vinranker voksende helt øverst i et vulkankrater. Lett tilgjengelige saker der altså. Mørke bær, noe lakris og pen strukturert vin. Lett stramhet i avslutningen. Matvin til litt krydrede kjøttretter. 87 poeng.

49925 Castell´in Villa Chianti Classico 2014 kr 220

Ny årgang av denne standarden chiantien fra en av mine absolutte favorittprodusenter i Chianti. Vinene herfra klarer alltid å kombinere en fjærlett eleganse, med god struktur og lagringsdyktighet. Vinene trenger som oftest noen års lagring for å vise seg frem, standard chiantien fra 2006 drikker feks fortsatt pent. Over til 2014 årgangen. Floral duft ispedd kirsebær, mandel og druekjerne. Smak av syrlige kirsebær, mandel og lakris. Flott frukt, kompleksitet og lengde. Avslutningen er strukturert og passe stram. Flott vin i en litt vrien årgang. 90 poeng.

17141 Bonavita Faro 2015 kr 325

Laget på druene Nerello Mascalese  og Nerello Cappuccio fra Messina på Sicilia.

Flott åpen duft av røde bær, krydder, mandel og lakris. Rød frukt i munnen, pen syre, kjølighet i frukten og friskhet. God lengde og fin struktur. Balansert vin og et hyggelig nytt bekjentskap. 89 poeng.

Ønsker du å bli oppdatert på vinnyheter, anmeldelser og annet relatert stoff? Følg Matogvinogmer på Facebook 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s