Østfoldsmakingen årgang 6!

IMG_6014

Tradisjonen tro samles vi en gjeng vinentusiaster hver sommer til en større vinsmaking i Fredrikstad med omegn. Østfoldingene er forsterket med vestlendinger, en nordlending, en vestfolding, en danske og det som verre er.

Utvalget av viner og tema for smakingen er grundig diskutert, drøftet og utvalgt flere måneder i forveien. Dette er 6. årgang av denne smakingen og i år falt valget på en mix av tematiserte flighter og blindflighter hvor kun den som hadde med den enkelte vin kjente opprinnelsen. Vi klokket inn på litt over 20 flasker hvor ingen stort sett var i nærheten til å finne ut opprinnelsen av vinene som ble drukket blindt. Under en slik smaking (hvor undertegnede også var vert) har ofte det sosiale like stor rolle som vinen og det er derfor ofte krevende å gå systematisk til verks for notater og vurdering av vin. Nedenfor er notater på et lite utvalg av de vinene som sto mest fram for undertegnede.

IMG_6062

Philipponnat Clos des Goisses Champagne Brut 2000

Perfekt moden champagne fra toppvinmarken Clos des Goisses. 65 % Pinot Noir og 35 % Chardonnay. Åpen, moden og pen duft av søt hvetebakst, kaffe, toffee, sitrus og toast. Pen modning også på smak, kremet munnfølelse med små delikate bobler. Ok syre, og lang avslutning. Flott vin som er på topp nå. 93 poeng.

IMG_6063

Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2015

Er det mulig å lage kabinett på dette nivået? Mest sannsynlig kun bare Egon Müller som får til dette. Så koster det deretter også. Svakt reduktiv åpning, tydelig at denne trenger tid og eller luft. Med luft kommer sitron, mynte og litchi. Det er imidlertid i munnen den virkelig imponerer. Intensitet og lengde som en Grosses Gewächs. Pirrende syre, avmålt pent sødme, flott frukt og fylde som holder seg gjennom hele smakskurven. En lengde som bare varer. Strålende vin rett og slett. 94 poeng.

 

Mullineux Granite Chenin Blanc 2016

Servert blindt. Som vanlig ikke sjans. Gikk rett mot sentral burgund på duft. Mineralsk som få, sitrus, skifer, sjø og svakt av fat. Flott syre, god fylde og lengde. Delikat tørr avslutning, med akkurat passe kledelig bitterhet. Sjablischenin lizzm. 90 poeng.

IMG_6064

Zilliken Rausch Kabinett 2015

Blir litt vanskelig all den tid den drikkes i par med sublime Egon Müller. Dufter av sitrus, mynteté og blomster. Pen restsødme, relativt elegant som Ziliken oftest er, lett, frisk og åpen. 89 poeng.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigneto Caggiole 1993

Smakt mye Poliziano men ikke denne, og ingen med såpass mange år på baken. Servert blindt og som vanlig var vi all over the place. Ekstra gøy var det når jeg har vært med å kjøpe inn denne påtenkt til blindsmaking for 3-4 år siden, og siden glemt den helt før den nå sto på bordet. Moden pen duft av skogbunn, kirsebær, sopp og noe krydder. Pen sødmefull og moden frukt med god stramhet og bra lengde. Tørrer ørlite ut i mot slutten, men det må forventes av en såpass moden vin. Et eksempel på at Sangiovese definitivt kan lagre. 90 poeng.

La Rioja Alta Gran Reserva 890 1998

Jeg har drukket lite Rioja de siste årene, spesielt disse gamle tradisjonelle produsentene. Kanskje det bør revurderes? Viner som denne som får 6 år på fat tenderer ofte til å miste litt for mye frukt i min bok, men her har produsenten klart å få det meste på plass. Dufter av mørk frukt, krydder, tobakk, vanilje og viltkjøtt. Noe lysere mot appelsinskall dukker opp inne i der. I munnen oppleves den faktisk relativt ungdommelig, med god syre, stramhet, god struktur og en imponerende lengde. Tenker denne formelig skriker etter en god lammestek med rosmarin, hvitløk osv. Digg rett og slett. Mistenker at den vil holde ganske godt, men ingen skam å drikke nå. 92 poeng.

IMG_6065

Ridge Vineyards Cabernet Estate 2014

Meget fersk, og litt all over the place. Tenker den burde hatt litt mer luft, og definitiv et par år på langs for å roe seg og falle mer på plass. Samtidig en umiskjennelig kvalitet, med mørke solbær, lær, kaffe og tørkede krydder. Flott fruktkonsentrasjon, mørke bær, flott fylde fra start til slutt, god struktur. Lang. Som nevnt fersk, men samtidig er det jo godt nå også. Tror uansett jeg ville satt mine til side for å roe seg noe. 91 poeng.

IMG_6066

Dunn Vinyeards Howell Mountain Cabernet Sauvignon 2003

Meget pen vin som har lagret godt. Dufter av mørkebær, krydder, urter , ærog tobakk. I munnen fremstår den med noe lysere frukt og krydder. Modne tanniner, men god struktur og flott fylde. En perfekt balansert vin nå som ikke nødvendigvis vil vinne på så mye mer lagring. Jeg foretrekker den nå mens frukten er inntakt. Good stuff! 93 poeng.

IMG_6053

Weingut Wittmann Morsten Riesling GG 2016

En ganske intens og stor Morstein. Dufter av sitrus, grønne epler og noe tropisk frukt. Mineralsk, frisk og intens munnfølelse. Relativt stor frukt og rikhet i munnfølelsen.  Lang. Trenger et par år denne for å falle litt mer på plass, men utvilsomt en stor riesling. 93 poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s