Prøv disse for å se hva lagring kan gjøre med vin

IMG_5899

Juli er ferietid, og sjeldent tiden for de store vinopplevelser. Varmen vi har nå fører gjerne til at frisk, enkel og nedkjølt hvitvin eller iskald manzanilla blir valget i vinglasset. Gjør imidlertid et lite unntak for disse to meget flotte vinene på Nebbiolo som jeg smakte nylig. Det kan jo være at et godt stykke rødt kjøtt havner på grillen en av de nærmeste dagene. Begge vinene er fra Piemonte, begge er laget i all hovedsak på Nebbiolo, men de er ganske så forskjellige i uttrykket. Den ene har en rå ungdommelig friskhet, mens den andre har landet inn på sitt optimale drikkeplatå – moden, kompleks og aromatisk. En fin mulighet for å smake to viner med 10 års forskjell i alder. Så kan du se litt hva lagring kan gjøre med en vin i samme slengen.

Vingården Trediberri ligger rett på nedsiden av den vesle vakre byen La Morra, en av de 5 byene i Barolosonen i Piemonte. Nicola Oberti tok i 2008 over foreldrene sin vingård hvor han nå lager vin fra 8ha vinmarker, hvorav 1,8 ha er fra toppvinmarken Rocche dell’Annunziata. Jeg hadde et meget hyggelig besøk hos Nicola i 2015 hvor vi blant annet brukte en liten halvtime til å vandre rundt i Rocche med en god gjennomgang av vinmarksfilosofi, jordsmonn og tanker om hvordan bringe vingården videre. Jeg fikk et tydelig inntrykk av en meget kvalitetsbevisst mann som var opptatt av de små detaljene. Og drive vinmarkene på en måte som gjør at de vil være rustet for et liv også i de neste generasjonene. Alle vinmarkene drives økologisk. Et besøk som var avtalt til å vare en time ble til nesten 2,5. Den siste halvtimen i ivrig fotballprat over et iskaldt glass Langhe Rosato. Nicola er som undertegnede noe over snittet interessert i fotball, og har også bodd i England. Meget gøy. Anbefaler absolutt et besøk her for de som har muligheten.

Trediberri Langhe Nebbiolo 2017

Meget fersk 100% Nebbiolo fra unge vinstokker i vinmarkene Berri, Capalot og Rocche. Miks av mørke kirsebær og rips, mandel og trevirke. Trenger noe tid for å åpne seg litt mer på duft. I munnen veldig flott syrlig og ren frukt, modne kirsebær. Lett, elegant og presis men samtidig med god lengde og akkurat passe skarphet og snerp. Ingen problem for meg å drikke den nå til litt mat, feks tomatbaserte pastaretter, eller rødt kjøtt. Gjerne lettere avkjølt. Meget frisk Langhe Nebbiolo til en pen penge. 88 poeng.

 

Ioppa fra Ghemme, nord i Piemonte er en produsent mange her til lands har blitt godt kjent med etterhvert, blant annet på grunn av rosévinen Rusin som de siste årene absolutt er blant de beste italienske rosevinene på markedet. Ioppa lager også bra vin på Nebbiolo og Vespolina som denne vinen er en blend av, henholdsvis 80 og 20%. Det lages ellers ca 180 000 flasker pr år fra 20ha vinmark. Ghemme ligger ca 1,5 time nordøst for mer kjente Barolo og klimaet er gjerne noe kjøligere og mer vindfullt. Jeg liker godt vinene fra appelasjonene her nord, som for eksempel nevnte Ghemme og Gattinara. Vinene har ofte en tiltrekkende letthet, kjølighet og eleganse i seg – i tillegg til de stramme tanninene, strukturen og aromarikdommen som nebbiolodruen er kjent for.

Ioppa Ghemme  2007

Trenger litt luft. Gjerne en liten halvtime i karaffel. Strålende moden nebbiolo, med en lekker kompleks duft av modne moreller, lakris, salvie, urter og trevirke. Svakt sniff av marsipan og vanillin. Sursøte kirsebær på smak med modne tanniner, pen syre og god friskhet. Flott fylde og lang ettersmak. En perfekt moden nebbe slik den skal være til en meget pen pris. For nå og noen år frem. Gøy å kunne få tak på en vin med litt alder til pene 230 kr.  Anbefales varmt. 91 poeng.

Snurr glasset og god sommer videre!

Ønsker du å bli oppdatert på vinnyheter, anmeldelser og annet relatert stoff? Følg Matogvinogmer på Facebook 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s