På bærtur!

food-284418_1920

Skjønt det er vel druen vi jaktet på. Hvilken drue? Hvilken årgang? Fra hvilket område?

Har du hørt historien om Sarpingen, Bodøværingen og Fredrikstadmannen som skulle blindsmake vin? Det gikk som det måtte gå, langt ut på alle vidder på skikkelig bærtur.

Denne junikvelden var vi 3 utskremte medlemmer av vinklubben samlet for å smake litt vin. Kjapp meldingsutveksling førte oss frem til en enkel BYO (BringYourOwn) som i vår vinklubb i praksis innebærer ta med en flaske eller to du har lyst til at de andre skal smake. Eller som det ofte også blir – en flaske eller to du har lyst å lure de andre med.

Blindsmaking er vrient. Selv de beste bommer ofte. Og vi som er litt lenger ned på rangstigen bommer enda oftere. Selv om sant skal sies så er noen av oss hakket mer (ikke undertegnede) skolert og mer analytisk anlagt enn andre. Målet er ikke nødvendigvis at man skal treffe rett, selv om det også er gøy selvfølgelig. Det er mer et mål om å beskrive det man har i glasset, forsøke å følge de ulike ledetrådene farge, lukt og smak gir deg. Utelukke druer man ikke tror passer, prøve å lete seg frem til terroir, alder og kvalitetsnivå. Hva ville man betalt for flasken? Treffer den over eller under sin prisklasse? Altså svært mange parameter. Også kommer jo konkurranseinstinktet inn. Vil gjerne treffe korrekt!

Kveldens vert er kjent for å være en notorisk luring, og går ikke av veien for å dra fram en boliviansk nebbiolo fra 100 år gamle vinstokker eller en riesling fra høytliggende vinmarker på Island. Med andre ord ; jeg var forberedt på hard analytisk jobbing.

Min vin var først ut. Jeg dekanterte den hjemme og ga den 2 timer i karaffel før den ble helt tilbake på flasken. Selvfølgelig erstattet jeg opprinnelig kork med en annen i tilfelle noen hadde ekstra lange øyne. Notatene som følger er gjort før vinen ble avslørt og et samarbeid mellom de to som ikke kjente innholdet i flasken.

Vin 1:

Fyrstikk ropes det ut, det kommer klor, svakt reduktiv uten luft. Svovel. Grønn banan, lett undermoden. Høy og gult gress.

Medium minus fylde. Litt lite frukt i midtpartiet. Bygger fylde mot slutten. En vin som holder litt igjen, og følelsen er at den mangler noe. Den er imidlertid god på friskhet. Kaldt klima utbasuneres det. Kjølig. En av smakerne er klokkeklar på at dette er 100 % Sauvignon Blanc. Klassisk. Det er en relativ ung vin. Smakerne anslår 2-4 år gammel. Ganske bestemte på gamle verden en periode. Men usikkerheten brer seg. Kan være nye verden men høytliggende vinmarker? Chenin blanc, Trebbiano(!), Muscadet slenges det ut i raskt tempo. Mangler litt fedmen til Chenin men har klassisk høy syre. Det er ihvertfall ikke riesling. Etter intens lukting, smaking og noe spytting landes det ned på delt seier mellom Sauvignon Blanc og Chenin Blanc.

Folien tas forsiktig av. Frem kommer…:

IMG_5449

Domaine Roulot Aligoté 2015.

Første flaske i denne årgangen. Aligoté gir som regel ikke de mest minneverdige vinene, men produsenten tatt i betraktning var dette svakt skuffende. Verten tok et glass dagen etter for å sjekke om noe hadde skjedd, og kunne kjenne et meget svakt sniff av kork. Den var ikke gjeldende dagen før.

Vin 2:

Solbær, varmt krydret, skogsbær. Ganske intens duft. Endel fat her. Noe lysere frukt etterhvert. God fruktig anslag, pen fylde i midtpartiet også blir den litt kort mot slutten. Har fruktsødme på duft, nesten overdreven. Stramhet i avslutningen. Blir lysere i frukten etterhvert. Mot Pinot. Jeg syntes personlig fatpreget var noe i veien her, selv om det i og for seg er en relativt pen vin. Sitter bare med en liten følelse at det er litt for mye av det gode. Litt for umiddelbart. Men hva kan det være? Duften heller litt mot pinot, men en relativ stram avslutning gjør oss usikre. Også har vi den intense solbærduften. Må være noe annet. Vi er innom Tempranillo, Syrah og til og med Zinfandel. Av smilet til verten å dømme er vi nok litt på viddene her også. Men ikke sååå verst. Burde gått for førsteinntrykket! Flasken avsløres og det tikker inn en nord italiensk pinot fra Alto Adige

IMG_3475

Kollerhof Blauburgunder Pinot Nero

Som ofte med blindsmaking – gå for det du først tenker når du stikker nesa i glasset. Det enkle kan være det beste her.

Vin 3:

Oi! Dette var tett og mørkt, mursteinskant. Begynnende utvikling. Solbærkompott, massiv og stor. Noe florale nyanser på topp. Tjære og asfalt. Fyldig, stor munnfølelse, endel fat, medium minus syre. Skal vi mot en litt fathappy produsent fra toscanakysten?? Supertoscaner kanskje? Usikker. Pomerol moderne sies det inn fra siden. Niks sies det fra eieren av flasken. Vi er på villspor! Vi skal til en annen del av verden. Javel. Nå er jeg blank. Alder da? 10 år ish? Jeg tar ferden mot California. En Zinfandel kanskje? Ridge Geyserville? Men den er kanskje litt mer dempet på fatbruken. Kunne det vært? Bodøværingen er etter å vært innom diverse andre druer og steder  på en Shirazmix. Det avsløres aussie Shiraz!  Årstallet var  verst.

IMG_5753

Reiver Shiraz Barossa Valley 2005

Ble litt for mye denne, selv om den sikkert kunne funket ok til et kraftig kjøttstykke. Drikker lite Shiraz fra Australia som vrien denne.

Siste vin ut, og kveldens beste for min del:

Vin 4:

Fruktmiks av lyse og røde bær, lett sødmefull. Skogsbæryougurt, fruktkarameller, sursøt, ripssaft syre, meget syrefrisk. Lekre saker.  Jeg får opp Frappato i minnet pga den pent krydrede duften, samtidig som det ikke bringer meg mot Pinot.  Lite fat. Meget lettbent, samtidig som bra konsentrasjon. Må være noe høykvalitets siciliansk dette?  En av Occhipinti sine toppviner kanskje? eller COS? Feil!

Plutselig dukker lyse bringebær drops opp, fra Brynhildsen fabrikker i Fredrikstad selvsagt, mye endring i glasset her. Merkelig hvordan ting endrer seg når du skjønner at det er en annen drue enn du først var skråsikker på. Det er som det også dufter annerledes. Må være en druemiks? Niks, endrue! Noe jordbær? Kan det være Grenache?  Niks. Folien tas forsiktig av.

IMG_6212

Broc Cellars Vine Starr Sonoma County Zinfandel 2016

Neida, en tidlig høstet Zinfandel. 12,5 prosent. Ja selvfølgelig. Måtte jo være det lizzm. Får jeg poeng for at jeg var innom Zinfandel på en av de andre vinene? Ikke det? Nuvel, en meget flott vin og vel den eneste av kveldens viner jeg gjerne kommer tilbake til. Eller gjerne en korrekt flaske Roulot også selvsagt.

God kveld!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s