Om Chenin Blanc og sultne antiloper

IMG_6856.JPG

 

Chenin blanc er den nye chardonnay. Ikke det at det nødvendigvis er så stor likhet mellom disse to druene, som begge om behandlet riktig,  kan gi store viner – men de dukker opp over alt om dagen. Spesielt synes jeg det dukker opp flere og flotte eksemplarer fra USA og Sør Afrika. Produsenter som Eben Sadie og Adi Badenhorst lager meget flotte viner på Chenin blanc i flere ulike prisklasser. Fra å ha vært regnet som en trofast arbeidshest som ga relativt uforglemmelige viner i den nye verden, satses det nå stort på å få frem uforglemmelige utgaver med høy kvalitet. De beste får frem en strålende syrestruktur, mineralitet og intensitet som kan konkurrere med de beste.  Endel meget prisgunstige også, som feks A.A: Badenhorst sin Secateurs Blanc til skarve 170 kr på polet. En fast favoritt hos oss som konkurrerer godt over sin vektklasse. I dagens anbefaling beveger vi oss litt opp i pris (og kvalitet) til en vin fra produsenten Alheit, beliggende i Western Cape, ca 1 times kjøring øst for Cape Town. Her lages viner fra om lag 9 ha, med fokus på viner, laget på gamle vinstokker (old vines). Første årgang fra gården var 2011, en kjapp reise fra nybegynner til kultstatus der altså.

Dagens vin – Alheit Radio Lazarus 2016 er hentet fra vinmarkene Ribbokkop (1978) og Bottelaryberg beliggende 400 m over havet, meget vanskelig tilgjengelig, og de siste årene sterkt preget av tørken som har vært i området. Etter sigende har det vært såpass krevende at 2017 er siste årgang som blir laget av denne vinen. Det har rett og slett blitt for krevende. Dels skyldes det sterk tørke, og at de er spesielt utsatt på grunn av beliggenheten på en fjelltopp et godt stykke inn i ødemarken.

IMG_0762

Vinmarken er også utsatt for desperate antiloper på jakt etter sårt tiltrengt mat.  Blir ikke noe mindre kultstatus av at produksjonen opphører pga antiloper (!) så her gjelder det å smi mens jernet er varmt, sikre seg noen flasker nå. Produsenten lager også en pen rekke andre viner. Jeg har blant annet prøvd Chenin Blanc og Semillonblenden Cartology. Et par hundringser rimeligere, absolutt en flott vin med litt annen profil som også anbefales. Finally the tasting note..

Alheit Radio Lazarus 2016

100 % Chenin Blanc lagret i 15 måneder i leirkrukker. Først et glass åpnet med Coravin (mer om Coravin og dens fortrinn og ulemper i en annen artikkel) et par uker før resten av flasken. Ingen merkbar forskjell, men vinen har godt av litt karaffeltid. Drukket av vekselsvis Zalto Universal og Bourgogne. Synes syren kom enda bedre frem i universalglasset så fortsatt med det utover kvelden.  En meget tørr og varm årgang, men produsenten har lyktes godt med å lage en meget flott vin hvor frukt og fedme balanseres godt med friskhet og syre. Flott, intens og presis duft av sitrus, fersken ,appelsinskall, fennikel og kvernet pepper. Mineralsk, intens og meget presis også i munnen. Den har en kledelig bitterhet, frisk syre og elegant presis gul frukt. Konsentrert og lang. Mye trøkk her og en matvennlig vin som sikkert vil funke som hånd i hanske til ovnsbakt kylling med kremet morkelsaus. Eller litt kraftige fiskeretter på hvit fisk. eller hva med en saftig urtemarinert svineribbe på grillen? Smaskens! 92 poeng.

 

Ønsker du varsler når det dukker opp nye innlegg? Følg matogvinogmer på Facebook eller Instagram

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s