Frister det med et glass naturlige bobler?

Pétillant Naturel.

Eller pet’nat om du vil, er en vin du finner på enhver hipstervinbar med respekt for seg selv . Fra imidlertid å være en vin som var forbeholdt de få og innvidde er den nå godt tilgjengelig på de fleste pol. Her snakker vi en lett perlende vin laget på methode ancestrale, som er å anse som den første måten man laget musserende vin i Frankrike. Det foregår überkort forklart ved at man avbryter førstegangsgjæringen ved å kjøle ned vinen, før man tapper den på flaske. Etter å ha kommet i hi (les: på flasken) økes temperaturen i kjelleren og det vil forekomme en 2. gangsgjæring som omgjør sukker til alkohol. Det tilsettes ingen svovel og sukker som i feks champagne, og gjæringen i flasken skyldes en helt naturlig prosess.

En Pet’Nat vil ofte være noe uklar da den ikke filtreres og bunnfallet fjernes heller ikke, som i en champagne.

Denne første sommerdagen, eller hvertfall første dagen som tillot middag ute på terrassen, var ønsket hos undertegnede en frisk vin, gjerne med litt bobler, uten å være for kompleks eller avstedkomme de lengste analyser. Valget falt på en pet’nat og det fungerte helt utmerket til en lett salat med fennikel, halloumi og falaffel.

77373 Bulle Nature Petillant Naturel kr 200.

Lett musserende vin fra Loire og produsenten Domaine Vaillant des Grandes Vign. Laget på druene Chenin Blanc (50%), Chardonnay (30%) og Grossot (20%). Spontanfermentert på flaske. Pen syrlig og gul/grønn duft av sitrus, grønne epler og urter. Frisk syrlig og lett på smak, med akkurat passe snert og avtrykk til å være leskende, samtidig som den er passe interessant. Noe bitterhet mot slutten av smakskurven. 86 poeng.

Ønsker du flere nyheter og bli oppdatert når det kommer nye innlegg? Følg matogvinogmer på Facebook 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s