Nyhetslipp på polet – de røde vinene

A3525E8A-8EB7-4B80-BAF6-DED7239BB378.jpg

Akkurat i det du tror du har laget deg listen over hva som skal bestilles på nyhetslippet fredag morgen lander det her inn en pen rekke av røde nyheter som også er verdt å få med seg. Her er lekre og prisgunstige viner fra amerikanske Hobo Wines, to helt nye Beaujolais fra meget lovende Domaine Bulliat, flotte rene viner på Garnacha fra blant annet Jimenez-Landi, alltid meget flotte Lalama fra spanske Dominio do Bibei, en lekker Frappato fra sicilianske COS og mye mye mer. Og notatene kommer som perler på en snor nedenfor.

 

100704 Daniel Landi Cantos del Diablo 2015 kr 545

100% Garnacha fra en enkeltmark beliggende 900 m over havet i den spanske regionen Castilla y León. Burgundersk nese av bær, mineraler, floral og pent av fat. Røde bær på smak, med noen sitrus toner og en svak balsamisk undertone bak. Fortsatt fersk med fine tanniner, frisk, elegant og lang. Svak bitter avslutning. Kan med fordel lagres noen år. Flott potensiale og en meget flott vin. 91 poeng.

100696 Comando G La Tumba del Rey Moro Garnacha 2015 kr 610

100% Garnacha fra en 0,7ha stor vinmark beliggende 1100m over havet. Noe lukket på duft, svakt av mørke bær og lær. Noe krydder. Saftig, frisk, strukturert med god lengde. Konsentrert vin som vil vil vinne på noen flere år på langs. 90 poeng.

51789 COS Frappato 2016 kr 225

Ny årgang av en av mine favoritt Frappato. En miks av mørke og lyse bær, kjøttfull og krydret vin. Noe urter og mer mørke bær i ettersmaken. Gammelt treverk. Kjølig, frisk frukt. En vin som har pen struktur og modne tanniner, men samtidig meget leskende. Flott lengde. En skikkelig storsjarmør av en vin. 90 poeng.

83240 Sandrone Barbera d Alba 2015 kr 304

Lett fatpreget Barbera fra Sandrone, med et potpurri av kirsebær, mandel og urter. Noe lær. Meget lekker duft. Herlig kombinasjon av saftighet og struktur. Konsentrert, fersk og god intensitet. Jeg synes Barbera er en drue som kan tåle litt fat, spesielt når frukten er så bra som i Sandrone sine utgaver. Kan med fordel lagres et par år for å sette alt bedre på plass. 90 poeng.

59595 Dominio do Bibei Lalama 2014 kr 220

En kjent og kjær sjarmør fra Galicia i ny årgang. Saftig og pen varmt krydret duft, med toner av granitt, mørke  bær og fat. Moden sursøt frukt, og godt integrerte tanniner. God fylde gjennom hele smakskurven. Krydret, lett stram avslutning. Godt! 90 poeng.

83497 Folk Machine Vecino V. Pinot Noir «Batten Down» 2016 kr 300

Nydelig duft av bringebær, jordbær og appelsinskall. Fyldig pen frukt i munnen, med en god krydret ettersmak. Liker veldig godt fruktkjernen i denne, som gir bra med kompleksitet samtidig som den er lett på tå, med lav alkohol (12,2%) og syrlig frisk avslutning. Et kledelig beskjedent fatpreg pakker det hele fint inn. Digg sak. 90 poeng.

83499 Folk Machine Central Coast Pinot Noir 2016 kr 250

Pen pinot fra Sonoma. Juicy, saftig og frisk. Kledelig lav alkohol. Dufter av bringebær, krydder og fat. Syrlig, frisk og elegant pinot som samtidig har en kledelig fylde i frukten. Mye vin for pengene. 89 poeng.

83501 Folk Machine Parts & Labour 2016 kr 210

På jakt etter ny husvin?  Her er´n. Laget for å være en typisk amerikansk bistrovin, som skal kunne serveres i glass ved bardisken og funke til en jevnt over bred rekke type mat. Det synes jeg de har lykkes godt med. En blanding av Carignan, Syrah, Grenache og Barbera. Alle fra vinmarker med gamle vinstokker, alle biodynamisk eller økologisk dyrket. Som i alle vinene fra Hobo Wines – lav alkohol, her på 12,7 %.  Fruktig duft av kirsebær, blåbær og plomme. Juicy, frisk men samtidig en pen struktur. Mørke bær også i munnen, med pent med krydder, modne tanniner som ikke er spesielt fremtredende, men pakkes godt inn av frukten og ender i en pen stram avslutning. Vin for penga! 89 poeng.

14620 Jean Bourdy Côtes du Jura Rouge 2015 kr 242

Laget på like deler Trousseau, Poulsard og Pinot Noir. Ikke like lang fatlagring som den hvite. Avdempet men pen duft av jordbær, ville urter, krydder og trevirke. Lett men samtidig kompleks munnfølelse. God intensitet av røde bær, pen saftighet og god lengde. Good stuff som sikkert vil holde ganske lenge. 89 poeng.

101059 Lock & Worth Merlot 2017 kr 229

En lett elegant og meget frisk vin. Lys rød frukt, mikset med en dose moreller, friske urter og et svakt preg av appelsinskall. Lagret kun 7 mnd på nøytral fransk eik gir pene tanniner, sitrende syre og en lys frisk frukt i munnen. Snasen sak og maks drikkeglede. 89 poeng.

73966 Lock & Worth Cabernet Franc 2016 kr 299

Miks av røde lyse og mørke frukter, noe urter, krydder og svakt av lær. Pen sødmefull frukt som understøttes av en syrlig friskhet, alt strammet opp med lette faste tanniner. 89 poeng.

101160 Cou de Jus Morgon Amphore 2016 kr 260

Samme presise og sublime frukt som den enkleste vinen fra produsenten. Dufter av røde bær, krydder, timian og salvie. fruktig, pen stramhet og en fin lengde. God konsentrasjon og lengde. Anbefales også for bojofansen, og alle andre som har lyst på en virkelig god flaske vin med frukten i førersetet.  89 poeng.

101127 Bobine Beaujolais Village Bio 2016 kr 170

Det er mye Beaujolais på det norske markedet etterhvert, og mye av det er svært bra, men sjeldent har jeg smakt viner på Gamay som har en så ren og presis frukt som disse vinene fra Domaine Bulliat, en for meg helt ny produsent.  Super ren, presis duft av jordbær, kirsebær og krydder. Luftig, presis og elegant. Fjærlett samtidig som den har en pen stramhet som pakker det inn. En flott og en meget rimelig vin kvalitet og pris tatt i betraktning. Her er det bare å sikre seg noen flasker. Kun 420 fl tilgjengelig. 88 poeng.

100213 Raúl Peréz Ultreia Saint-Jacques Mencia 2016 kr 200

Rå kirsebærkjerne, krydder, skogbunn og mineralitet i skjønn forening i denne flotte innstegsvinen fra et av vinkonsulenten Raúl Peréz sine egne prosjekt. God frukt og struktur. Fersk og pent balansert vin. 88 poeng.

100301 Moraza Las Tasugueras 2016 kr 265

Ueiket rioja (kun betong) med fokus på renhet, lav alkohol og lar frukten spille hovedrollen. Pen ren frukt av mørke bær, krydder. Saftig, krydret og frisk. 88 poeng.

83500 Folk Machine Valdiguie 2016 kr 250

Første vin ut fra produsenten Hobo Wines i California, hvor vinmaker Kenny Likitprakong (navn ala Ibsenripsbusker der altså..) lager gode ærlige naturlige viner fra innkjøpte druer til en pen penge. 100 % Valdiguie eller «Napa Gamay» som den tidligere ble kalt i California er mest vanlig i Languedoc-Roussillon i Sør Frankrike, og ikke den druen jeg hyppigst stifter bekjentskap med. Meget frisk og fruktig duft av lyse røde bær og krydder. Frisk, slank og ren med en pen tørrhet i avslutningen. Snasne saker. 88 poeng.

19715 Filipa Pato FP Baga 2017 kr 170

Av 100% Baga. Mørk og pen krydret duft. Noe blåbær, skogsbær og pepper. Saftig og pen stram vin, med god frukt og fin fylde. Bra med vin for penga. God vin til litt rustikke retter. Gjerne fra grillen. 86 poeng.

52024 Meinklang Burgenland Red 2017 kr 140

En kjent traver etterhvert. Finnes også i bag in box. Samme kvalitet, kun litt mer svovel gjør at den trenger litt lufting før konsum. En ærlig, ren og saftig vin på Zweigelt, Blaufränkisch og St.Laurent (her snakker vi druesorter altså..). Som alltid mye vin for pengene. Duft av bjørnebær, krydder, urter. Kjøttfull, saftig og pen stramhet. Ikke all verdens kompleks, men det forventer man heller ikke til denne prisen. Kan fort bli en husvin for mange. Anvendelig. 85 poeng.

 

Ønsker du flere nyheter og bli oppdatert når det kommer nye innlegg? Følg matogvinogmer på Facebook 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s