Where have you been Mr. Leitz?

Svaret er vel i Rheingau siden tidlig på 80-tallet. Første årgang fra Johannes Leitz var 1985. Vinene fra Leitz var sammen med Breuer i stor grad mitt første møte med tørr riesling av høy kvalitet i min gryende vininteresse tidlig på 2000tallet. Jeg har hatt mange gode opplevelser med Berg Rottland, Kaisersteinfels og flere, opp gjennom årene, men det er noen år siden sist flaske på bordet hjemme hos oss. Interessen var derfor stor når jeg fikk muligheten til en gjennomgang av rekken av GG (Grosses Gewächs) eller Grand Cru om du vil, fra 2016-årgangen med Johannes Leitz som nylig var i Oslo.

2016-årgangen startet med en kjølig og regnfull vår. Frost enkelte steder førte til at flere mistet en del druer. Årgangen ble reddet inn av en varm sensommer og tidlig høst, men det krevde sterk seleksjon av druemateriale for å lage store viner. – Aldri før har vi jobbet mer for å kunne lage gode viner, sier Johannes Leitz. Mang en natt forsvant bort i bekymringer for værforholdene. Resultatet av årgangen er at de som har jobbet hardt og riktig har laget meget flotte viner, crispe, elegante og syrerike. På spørsmål sier Johannes Leitz at han nok holder 2016 et lite knepp foran 2015, hvertfall når det kommer til lagringspotensial.

Alle vinene er meget ferske, og vil trenge litt tid før de vil kunne vise seg fra sin beste side, men de fremstår som vibrerende, crispe og meget flotte over hele linjen. I tillegg vil de være tilgjengelige uten at man må overnatte i sovepose utenfor polet på Aker Brygge.

Over til smaksnotatene;

Rüdesheimer Berg Roseneck Katerloch Riesling Trocken GG 2016

Noe lukket fra start. Etterhvert kjølig fin duft av grønne epler, skifer, grønne urter og noe tropisk. Mineralsk anslag, relativt fyldig frukt, pen syre og god lengde. . 90 poeng.

Rüdesheimer Rosengarten Riesling Trocken GG 2016

En ny vin fra Leita jeg ikke har smakt før, fra monopolvinmarken Rosengarten. En mer åpen nese enn Berg Roseneck. Gulere og mer moden frukt på nesen. Gule epler, tropisk, sitrus og ingefær. Pen syrerik anslag i munnen, flott mineralsk, nesten saltaktig. Lang. Flott litt stor riesling. 91 poeng.

Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling Trocken GG 2016

Floral nese, med hvite blomster, urter og grønne epler. Crisp syre, saltaktig mineralitet også her, nesten som i en fino sherry (forveksles ikke med at den er oksidativ, mer at den har det saltpreget som ofte er i en god knusktørr fino), og med en fyldig flott frukt. Litt større munnfølelse og noe mer moden frukt. 92 poeng.

Rüdesheimer Berg Rottland Hinterhaus Riesling Trocken GG 2016

Svakt reduktiv duft ved første sniff. Etterhvert frukt på den gule siden med passionsfrukt, epler, sitrus. Trenger en del luft i glasset for å åpne. Flott intensitet og fylde, pen frukt og god syre. Svakt lukket nå, og den vanskeligste vinen i rekken å vurdere. Lagring vil helt sikkert gjøre godt. 89 poeng. For nå.

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen Riesling Trocken GG 2016

Fra den høyest beliggende vinmarken til Leitz. Kjølig flott frukt, med modne grønne epler, urter, hylleblomst og sitrus. Mineralsk, kjølig og lang. En sitrende flott syre. En utrolig presis og elegant riesling, som også har stor konsentrasjon og fylde. Meget fersk, men allerede i en pen balanse. Vil kunne lagre lenge. En av de beste rieslinger jeg har smakt i 16 sålangt. 94 poeng.

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen Riesling Trocken GG 2010

 

Tatt med av Leitz for å vise en vin på vei mot modning. Svakt snev av petroleum på duft. Jeg er ikke all verdens glad i petroleum i riesling, men denne synes jeg går innafor. Den skjuler ikke nevneverdig for frukten, og mer med på å gi en pen kompleksitet til vinen. Gule epler, sitrus, pasjonsfrukt og noe tre. etterhvert blomster og honning. En vin som er ferdig med ungdomstiden og på vei over i de voksnes rekker. Med fortsatt mange år foran seg. 92 poeng.

Vil du ha jevnlige oppdateringer av mine skriverier?

Følg matogvinogmer på Facebook

En kommentar om “Where have you been Mr. Leitz?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s