Kjellermesteren i Ambonnay

rodez

Det er en varm dag i april, sola skinner fra knall–blå himmel og gradestokken har så vidt krøpet over 19 grader. Sårt tiltrengte solstråler sier de vi snakker med her nede, på mandag skal det visst øse ned igjen. Jeg er i Champagne for første gang siden jeg var 15 år, og gleden er stor, nysgjerrigheten og vitebegjærilgheten likeså, der vi feier gjennom små byer, legger bak oss vinmarker, store og små champagnehus. Like før kl. 14 svinger vi inn på gårdsplassen til Eric Rodez i Ambonnay. Ambonnay som er et mekka for pinot noir i Champagne.

IMG_5001

Vi går ut av leiebilen og blir umiddelbart tatt imot av hunden Jonnah – en vennlig, men bestemt type, ikke ulik hans eier, skulle det etterhvert vise seg. Etter noen minutters passiar med Jonnah om hvilke steder på gårdsplassen som gir best oversikt over gjestene som kommer, og hvilke dører vi absolutt ikke får nærme oss, blir vi vist inn i et delikat og nyoppusset smakerom. En liten smugtitt gjennom en dør på gløtt viser en rekke med Zaltoglass. Det gir ro i sjelen for en vinnerd. Mer om glass i en seinere artikkel, men champagne trives best i glass av litt størrelse, gjerne Zalto hvitvin eller Zalto Universal som hos Eric Rodez. Champagne i flutes, du lissom.

IMG_5310

– Hvorfor valgte dere å komme hit? Hvor er dere fra? Hvilke andre produsenter skal dere besøke? Etter å ha hilst kort, setter Eric Rodez seg ned rett ovenfor oss i skinnsofaen. Første inntrykk er at han er en ganske streng kar, som vil sjekke oss ut før han går videre. Det virker som vi består eksamen, for de neste 1,5 timene er et av de hyggeligere og mest interessante vingårdsbesøk undertegnede har vært på på lang tid.

Eric Rodez er 8. generasjon vindyrker i Ambonnay. Sønnen Michael er nå tilbake på gården og er klar for å føre arven videre. Etterfølgeren er utdannet innen ønologi og har jobbet i vinområder andre steder på kontinentet. De siste fire årene har han vært tilbake og jobbet sammen med sin far.

– Før hadde jeg tre jobber. Jeg hadde ansvaret i vinmarken, i vinkjelleren og på kontoret. Nå har Michael tatt over ansvaret i vinmarken og målet er at han tar over i løpet av 4- 5 år. Da kan jeg slappe av i bakgrunnen, sier han. Han virker såpass engasjert i den han driver med, så hvor mye han faktisk vil være i bakgrunnen får tiden vise.

– Michael er heldigvis en kloning av sin far, så det skal nok gå bra, sier Rodez. Vi aner et glimt av stolthet bak de stålblå brillene.

Første årgang til Rodez var 1984, en elendig en ifølge ham selv. Det produseres nå ca. 48 000 flasker fra seks egne vinmarker i Ambonnay – 70 % Pinot noir og 30 % Chardonnay. Eric er brennende opptatt av Champagne som region, dens historie og hvordan det vil se ut i fremtiden. Som tidligere borgermester i Ambonnay og kjellermester hos legendariske Krug, er det en mann med mye kunnskap.

– Se rundt dere. Se hvor tett det plantes vinmarker, hvor mange planter det er pr vinmark hos mange av produsentene. Altfor få er opptatt av hva det gjør med jorda vår. Det går bra idag, og det vil går bra de neste 10 år, men hva med de neste generasjonene? Jorda vil bli utarmet.

Vi må si oss enige. Det er knapt en gresstust og se når man kjører gjennom vinområdene, det er plantet vinmarker overalt.

– Først gikk vi over til økologisk drift. Veien videre til biodynamisk var kort. Alle våre vinmarker er nå biodynamiske. Vinplantene og jorda blir sunnere, vi bevarer og gjør jorda levedyktig for de kommende generasjoner. Barnebarnet mitt må også ha en vingård å ta over! Nå som driften er biodynamisk, hvor går neste utviklingstrinn? Vi får presentert et lite duftsett og en gjennomgang av aromaterapi og homeopati. Noen dråper appelsinekstrakt i den ene vinmarken, noen ml urter i den andre. Hvor mye kan litt appelsin gjøre for sunnheten til noen rader vinranker med pinot noir? Men mannen har sunne vinranker og lager strålende vin, så kanskje det er noe i det?

Etter en liten rundtur blant ståltanker og eikefat i kjelleren havner vi tilbake ved smakebordet. Eric Rodez har over 50 forskjellige baseviner som han bruker i sine ulike cuveer. De fleste får modnes på brukte eikefat fra Burgund. Noen på ståltank.

IMG-0654

IMG-0645

– Vi vil ikke at eiken skal sette for stort preg på vinene, så det er alltid brukte fat. Men eik gir en kompleksitet til champagne som kler vinene godt. Det blendes flere årganger i mange av cuveene, gjerne viner med en god del alder på baken for mer kompleksitet. Det kler vinene godt. Ifølge Eric Rodez har selv de enkleste cuveene godt av noen års lagring etter innkjøp. Underveis i smakingen forstår vi at Eric har snakket seg litt bort, og han har fått litt dårlig tid, men han skjuler det godt og glemmer seg raskt bort igjen i diskusjoner om lagring av champagne, bruk av glass, mat og vinkombinasjoner. En lang rekke viner ble linet opp på bordet foran oss. Litt forskjellige i uttrykket, men alle flotte, vibrerende, intense, komplekse og samtidig elegante. Flere av vinene hadde vært åpne fra dagen før, uten at vi kunne kjenne at det hadde tapt seg på det. Følgende viner smakte vi oss gjennom;

Cuvee des Crayéres Grand Cru NV(60% Pinot noir 40% Chardonnay)

Blandet av fire forskjellige årganger. Flott innstegs-champagne. Floral og mineralsk på duft. Frisk sitrus og gule epler, noe rød frukt og et lite snev av toast. Pene små bobler som løper løpsk rundt i munnen. Frisk, syrlig, med en pen fylde. God lengde. 89 poeng.

Blanc de Blancs Grand Cru Brut NV (100% Chardonnay)

En blend av ca. 15 forskjellige viner fra 5 – 6 årganger. 70 % i eikefat, 40 % gjennomgår malolaktisk fermentering. En mer gylden champagne, tydelig at det er brukt litt reservevin fra eldre årganger her. Gul frukt, søt brødbakst, sitrus og mineralsk. Frisk og crispy, men samtidig en pen modning i frukten. Herlig syrlighet. Pen blanc de blancs på den litt fyldigere siden. 90 poeng

IMG_4085

Blanc de Noirs Brut NV (100 % pinot noir)

Her begynner det å svinge! Pen moden duft av røde epler, toast og søtt bakverk. Får etter litt snurring på glasset også moden søt sitron og noe hasselnøtter. Flott fylde i frukten, pene små bobler, god intensitet. Den holder trykket godt oppe gjennom smakskurven. Leken og fin syre. Mineralsk. Herlig BdN. 92 poeng.

Brut Rosé NV (70% Pinot Noir, 30 % chardonnay)

Røde bær, sitrus, søtt bakverk og lett toast. Frisk, ren og elegant. Smak av epler, bringebær og sitrus. Crisp syre, elegante bobler. En ganske lettbent og leken roséchampagne dette. 89 poeng.

Cuvée Millésime 2005 (35% Chardonnay, 65% Pinot Noir)

Årgangschampagne. Omtrent samme drueblend som des Crayeres. Sitrus, røde epler, hvitt pepper og en del toast. Små bobler, nesten litt for sjenerte. Får et lite oksidativt preg her. Ikke veldig forstyrrende, men litt mot fullmodne epler. Det er relativt lite igjen i flaska, så mistenker at det er litt tid siden den har blitt åpnet. Pen vin for all del, men et like knepp bak de andre. 2005 er vel ikke den beste årgangen så det kan også spille inn. 87 poeng.

IMG_5996

Les Beurys Pinot Noir Rosé 2009

Dette var kule saker! Kun 3 g dosage. Lyse, røde bær, blandet med nøtter, bakverk og hvite blomster. Flott moden frukt, elegante små bobler, meget frisk syre. Vibrerende, energisk og leken. Nesten saltaktig mineralitet kombinert med meget god fruktkjerne og flott syre. God lengde. En skikkelig gøy champagne, ulikt mye annet jeg har smakt. Tommel opp! 93 poeng.

Vi fikk ikke smake Cuvée des Grand Vintages denne gang, men jeg slenger med et notat fra tidligere i år;

Cuvée des Grand Vintages (60% Pinot Noir, 40 % Chardonnay)

Meget aromatisk, kraftig og rik champagne. Toast, gul frukt, snev av honning og nøtter. En champagne i Krug-lignende stil. Moden pen frukt, røde epler og appelsinskall. Pene og myke bobler, god intensitet. Meget lang og en kompleks champagne. Snasne saker. 94 poeng.

IMG-0661Vil du ha jevnlige oppdateringer av mine skriverier?

Følg meg på Facebook

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s