Au Bon Climat – Überdigge viner til en strålende pris

IMG_5118.JPG

Ønsker du deg en smak av hva California kan by på av god pinot og chardonnay? Til en god pris? Da er det få som slår vinene fra legenden Jim Clenenden hos Au Bon Climat. Alltid stedstypiske, elegante og burgunderske i uttrykket. Au Bon Climat har vært en liten favoritt fra området i flere år, og vi hadde også et flott besøk i Santa Barbara høsten 2016. Au Bon Climat lager viner fra egne vinmarker og innkjøpte druer, og har en stor spennvidde i vinmarker og nivåer. Vinene kan noen ganger være litt smale og innesluttet ved åpning når de er ferske, men med litt luft åpner de seg flott opp og gir et pent inntrykk av hva de forskjellige terroir har å by på. I disse «må overnatte i sovepose utenfor polet i februar» tider for å skaffe seg god pinot er vinene fra Au Bon Climat heldigvis godt tilgjengelig på polet.

Jim Clenenden lager også en aldeles strålende nebbiolo under etiketten Clenenden Family Vineyards. Har du ikke prøvd den anbefales denne varmt. Slenger med et litt eldre notat på denne nederst i artikkelen.

Au Bon Climat Santa Barbara Chardonnay 2015

Ganske fersk nå, trengte en liten time i karaffel for å kvikne til. Lekker frisk og sødmefull sitrus på duft, allehånde, litt toast og pent fat. Frisk munnfølelse, god fylde og pen lengde. Får en frisk syrlig avslutning på smakskurven. Lang. Noen år på langs vil gi mer kompleksitet, men ingen skam å drikke nå. Gjerne med litt luft og store glass som Zalto Burgund eller Veritas old world pinot glasset til Riedel. Vinen ble drukket over et par dager og holdt seg fint. 89 poeng.

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2016

Må være en av de beste QPR pinot som er å få tak på. Relativt stram og strukturert til cali pinot å være. Trenger litt tid i karaffel også denne (som det meste av fersk pinot imho). Åpner etterhvert opp flott åpen og lekker duft. Her har du en kledelig liten dose spice, miks av lyse og røde bær, lysbrente kaffebønner (tenk det beste fra Tim Wendelboe her..) og noe floralt. Relativt strukturert og syredreven munnfølelse. Pent krydret og god lengde. En virkelig seriøs pinot til en pen penge. Laufen & kaufen. 90 poeng

Så til slutt rosinen i pølsa eller smørklatten i grøten om du vil….denne snasne nebbioloen;

IMG_3117

Clenenden Family Vineyeards Nebbiolo «Bricco Buon Natale» 2010

Det er vel 2011 som er å få på polet nå. Den er også meget flott. Überdigg nebbiolo fra California. En snasen og elegant nebbe som spiller på de lyse fruktige strengene. Appelsin, rødfrukt, urter, lakris og sitrus. Flott elegant munnfølelse, pen syre og med den alltid tilstedeværende nebbestrukturen. Med behagelig 13,5 % alkohol. Når jeg smakte denne hos Au Bon Climat (2009årgangen) høsten 16 husker jeg at jeg tenkte rødvin med duft som en hvitvin. Forfriskende annerledes og meget god. 91 poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s