På smalere og (litt) rimeligere stier i Burgund

IMG_2406.jpg

Burgund. Den hellige gral for vinelskere. Og dyrt. Dyrere blir det nok. Etterspørselen etter de beste vinene er enorm, produksjonen er relativt liten og flere av de siste årene har avlingene blitt kraftig redusert på grunn av hagl, frost og annet utyske.

Om man derimot beveger seg litt utenfor de mest opptråkkede stiene er det fortsatt mulig å finne gode kjøp til en relativt grei penge. Følger dere med her på siden kommer jeg tilbake til andre produsenter i ukene som kommer. Først ut er de tre vinene fra Domaine Bernollin.

Domaine Bernolin holder til i Montagny, sør i Burgund, ca midt mellom Beaune og Macon. Bernolin er eid og drevet av danske Knud Kjelderup som gjennom sitt Maison Albert Sounit har laget vin i området siden tidlig 90 tall. Det produseres vin fra totalt 14ha i Rully og Montagny, etter økologiske prinsipper. Rød, hvit og cremant. Jeg har smakt viner fra produsenten tidligere, men det er først nå de har landet inn på det norske markedet.

Den relativt oppmerksomme leser vil ha funnet ut gjennom et lite gjennomsøk av bildet over at samme vin er avbildet to ganger. Har det rabla for vinbloggeren nå? Evner han ikke lese etiketter lenger? Den mikroskopiske feilen skyldes kun en liten kommunikasjonssvikt mellom fotograf og vinblogger (litt uheldig all den tid det er samme person), slik at når feilen var oppdaget var flaskene allerede levert til gjenvinning.

Over til vinene:

Bourgogne Chardonnay Sous La Roche 2016 (kr266)

Druene er hentet fra vinmarksparsellen med samme navn, i forlengelsen  av Montagny 1.cru helt i sydenden av kommunen. Kalkholdig jord, plukkes og selekteres for hånd. Vinen får ca 10 mnd på brukte franske eikefat. En relativt crisp og mineralsk vin som trenger litt luft for åpne opp. Duft av blomster, sitrus, aprikos og skifer.  Frisk anslag også i munnen, medium syre og en stram fin avslutning. Godt balansert, lett men integret fatpreg. En pen og innsmigrende chardonnay. 87 poeng.

Montagny 1.Cru Les Chaniots 2015 (379kr)

Domaine Bernollins toppvin fra en 1,7ha stor parcell i vinmarken Chaniots, hvor deler av stokkene er fra 1928. Mulig det skyldes gamle vinstokker, god selektering eller at druene er plukket tidlig – uansett her lykkes Bernollin veldig flott i den noe krevende 2015 årgangen (for de hvite). En stor vin på mange måter, som kan minne i stil om en godt laget St.Aubin litt lengre nord. Her har du en godt balansert fedme og rikhet, balansert med flott syre, renhet og eleganse. Dufter av sitrus, aprikos, anis og krydder. Den trenger litt luft og tid i glasset, og friskheten og syren kommer, vinen strammer seg opp og faller på plass. Intens, mineralsk og kraftfull. Kan med fordel lagres noen år. Evt lang karaffetid. Skulle gjerne prøvd denne i 2014 tror den ville kledd årgangen meget godt. Uansett en flott burgunder til under 400 daler (379kr) lar seg høre. 90 poeng.

Bourgogne Les Corbaisons Pinot Noir 2016 (266kr)

Sist ut den røde lillebroren. Ved første sniff var dette relativt smalt, og jeg kjente en viss skepsis. Jeg har hatt mine Bourgogne Rouge som blir i spinkleste laget. Ok, over i karaffel og finn på noe annet i mellomtiden. Luft gjør vinen godt (den var faktisk enda bedre på dag 2). Pen duft av kirsebær til å begynne med, med luft blir frukten lysere og bredere og det kommer jordbær, pepper og litt krydder. Crisp, frisk, med pen fylde i frukten, god syre og en lett stram avslutning. Behagelig, rett frem og en pen innstegsvin for en rød burgunder. Frister definitivt til gjenkjøp. 88 poeng.

Alle vinene er tilgjengelig gjennom bestillingslisten på polet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s