Canadisk minimalisme.

IMG_3321 2

Så minimalistisk som mulig! Folkene bak Lock & Worth fra British Columbia i Canada – Matthew Sherlock og Ross Hackworth gjennomfører dette i alt fra etiketter til vinmaking og markedsføring. Druer kjøpes inn fra utvalgte gårder i området og det produseres ca 14000 flasker pr år. Mye selges lokalt, men et lite knippe flasker finner  nå veien hit til lands. Heldig for oss vil jeg si. Ikke nødvendigvis slik at minimalistisk vinmaking, eller minst mulig intervensjon alltid er det til det gode, men dette prosjektet lykkes godt.

Det er alltid gøy å smake nye ting, komme over viner du ikke har prøvd før, som overrasker og pirrer nysgjerrigheten enda mer. En litt hustrig mandag i mars kom jeg over vinene fra Lock & Worth på vinmessen Vinosus i Posthallen. Etter å ha tuslet innom de kjente bordene med viner fra burgund, tysk riesling, chianti fra Toscana, en og annen nebbiolo og et par slengere fra Jura landet jeg ved bordet til denne bitte lille produsenten fra British Columbia. (en liten fugl hvisket meg riktignok et godt tips i øret i forkant, så helt selvoppdaget var de vel ei…).

Nå har ikke undertegnede stålkontroll på årganger i British Columbia, ei heller vinmarksforhold og det lokale terroir, men vinene fra Lock & Worth er alle enkeltmarksviner så vidt jeg forsto, laget med mål om å vise frem gode ærlige enkelt vinmarker fra området, til en pris de fleste har råd å betale. Sympatisk tankegang der altså. Produsenten sa selv at han foretrakk kjøligere årganger som for eksempel 2016 fremfor den noe varmere 2015, fordi de gir enda mer friskhet i vinene. Friskhet, renhet og eleganse er noe som absolutt kjennetegner vinene herfra, smaksnotatene finner du nedenfor. 3 av vinene finnes på polet nå, Merlot kommer på nyhetsslippet i mai. Alle vinene er fortsatt tilgjengelig i BU og anbefales.

Sauvignon Blanc & Semillion 2016 (kr 239)

Bør ikke være rakettforsker for å gjette hvilke druer vinen er laget av, her i forholdet 75/25. Saftig, fersk og meget frisk. Noe grønne urter, sitrus og gul melon. Digger syren her som gjør at det kiler litt i munnen. Meget frisk, bra lengde og en pen tørr avslutning. Dette fristet definitivt til kjøp, og det gikk ikke mange minuttene før en liten bestilling var sendt inn fra mobilen. 89 poeng.

Semillon 2015 (kr 289)

Noe fyldigere stil, og et lite knepp mot den tropiske siden med fersken, mango og sitrus. Pent fyldig anslag i munnen, litt mer kremete men med den samme friskheten og god syre. Dette er en litt større vin en vinen over, men crispheten i forrige gjør at den tikker inn svakt foran på oppløpet hos meg. 87 poeng.

Cabernet Franc V.4 2016 (kr 299)

V.4 – versjon 4 av denne vinen. Dette er digge saker. Miks av røde lyse og mørke frukter, noe urter, krydder og svakt av lær. Pen sødmefull frukt som understøttes av en syrlig friskhet,  alt strammet opp med lette faste tanniner. En vin som føles som en lettvekter og strukturert på samme tid. Anbefales for alle som kan like sin cabernet franc. Og alle andre. 89 poeng.

Merlot 2017 (kr 229, kommer i mai)

Merlot. Ikke min favoritt drue. Hvertfall ikke utenfor østsiden i Bordeaux. Fristelsen blir ofte litt for stor til ekstra ekstraksjon, power og en solid dose eik. Druen hvor man riktig skal klinke til å lage en bordeauxkopi.

Ikke her heldigvis. En lett, elegant og meget frisk vin. Lys rød frukt, mikset med en dose moreller, friske urter og et svakt preg av appelsinskall. Lagret kun 7 mnd på nøytral fransk eik gir pene tanniner, sitrende syre og en lys frisk frukt i munnen. Jeg ville aldri i ville he…gjettet merlot blindt på denne. Ikke ultra kompleks, men samtidig nok spennende her til å pirre nysgjerrigheten og studere vinen nærmere. Snasen sak og maks drikkeglede. 89 poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s