Smaking av Brunello di Montalcino 2010

IMG_0519

 

Vinklubben med inviterte var samlet denne litt kjølige junikvelden hos mr P. på vakre Hvaler i ytre oslofjord. Tema var en smaking av Brunello di Montalcino fra årgang 2010. Årgangen har fått meget god omtale hos vinkritikerne og  skal etter sigende være en av de virkelig store årganger siste tiår. Med tilnærmede perfekte vekstforhold og klima. De er beskrevet mange andre steder, så jeg går ikke inn på det her. Vi har tidligere hatt lignende smakinger av årgangene 2004 og 2006, også meget gode årganger. Vinene var valgt ut mtp å vise en god pekepinn på årgangens kvaliteter og det var viner i alle prisklasser og fra de fleste zubzoner i Montalcino. Iblandet var også et par luringer deriblant Tignanello 2010 og meget imponerende Il Poggione Brunello di Montalcino Riserva La Pagnanelli 2006. Nedenfor følger noen bilder og korte notater fra smakingen. Jevnt over vil jeg si at det var en del gode viner, noen veldig gode, men kanskje ingen eksepsjonelle. Noen av vinene var preget av for høy alkohol som kom i veien for det gode fruktbilde som de fleste vinene hadde. Synd. Skuffet gjorde kanskje også den vinen jeg selv hadde høyest forventninger til. Vinene ble akompagnert av en aldeles strålende ragu laget på hare, samt grillet sprengt kotelett av svin med nykål, asparges og småpoteter. Satt som et skudd! So to det pictures and notes…

IMG_0495 IMG_0497 IMG_0503 IMG_0507 IMG_0509 IMG_0511IMG_0495

 

Alle vinene ble smakt blindt i flighter av 2. Det gjør det mer krevende, men også mer interessant. Vi må kun bedømme det som befinner seg i glasset.

Le Fornace Brunello di Montalcino 2010

En duft av søte bær, sukkertøy og mint. Får et svakt alkoholstikk på duft som er litt sjenerende. I munnen er den forsåvidt saftig, med en medium fruktfylde. Noe metallisk i anslaget. Kirsebær og lett bitter kirsebær stein. Ok lengde. Lett skuffende, da denne har vært langt bedre i andre årganger.

Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2010

Dufter av friske kirsebær og jordbær. Etterhvert lett krydret. Kan ha et burgundersk snitt over seg i duftbildet. Så kommer mer urter, salvie og noe lær. Svakt alkoholstikk, men ikke like fremtredende som vinen over. Tror kanskje det ville forsvunnet med noe mer luft. I munnen er den kraftfull, saftig og strukturert. Ganske tøff nå, selv om jeg synes det forsåvidt er godt balansert. Litt uenighet om denne, jeg synes den var ganske bra. Men fersk og vil trenge tid. Synes den var mindre ektrahert enn tidligere årganger jeg har hatt.

Tenuta la Fuga Brunello di Montalcino 2010

Søte friske jordbær og kirsebær. Svakt urtepreget duft. God konsentrasjon, strukturert og kompakt, men samtidig med fin renhet og eleganse. Medium fyldig gjennom smakskurven. En fin sangiovese som er ganske tilgjengelig allerede.

Col d Orcia Brunello di Montalcino 2010

Reduktiv nese. En del stall og ganske off duft. I munnen forsåvidt ok, men skjemmes av duftbildet som ikke er bra. Dette må være en dårlig flaske. Har hatt denne i de fleste årganger på 2000 tallet, og selv om den ofte er litt rustikk og kantete er den ikke slik.

Armilla Brunello di Montalcino 2010

Ganske lukket og gir relativt lite til å begynne med. Etterhvert noe mint, krydder og pepper lengre bak. Tøff, strukturert og tanninsk. Fersk. God fylde, og lang fast ettersmak. En fin vin som vil trenge litt tid.

Colleoni Brunello di Montalcino 2010

Kirsebær og et lett røyk preg. Noe fjøs og stall. Litt off nese. Lett volatile syrer i munnen, tøffe tanniner og medium pluss fylde. Synes den mangler frukten til å takle tanninene. Ubalansert. Skuffende. Denne er hypet og selges fort ut rundomkring. Det er vanskelig å forstå ut fra denne flasken.

Il Poggione Rosso di Montalcino 2012

Den første luringen. Relativt lukket og enkel duft. Jeg får de sedvanlige kirsebærene og svakt jordlig preg. Noe bitre kirsebærstein i munnen . Svakt tørrende. Synes den er litt enkel. En vin som pleier å være ganske så fin, men som ikke var spesielt bra slik den fremsto i dag.

Altesino Brunello di Montalcino Montosoli 2010

Blackcurrant. Vi var kjapt på gamle Sharps halsdrops med kirsebærsmak. Svært konsentrert kirsebærduft. Ellers et relativt lyst og fint duftbilde, noe lysere bær og nesten burgunderassosiasjoner. God fylde og stor konsentrasjon. Godt trøkk gjennom hele smakskurven og med en lang fast ettersmak. Jeg synes denne var veldig bra. Ingen sjenerende alkoholpreg som på flere av de andre.

Altesino Brunello di Montalcino 2010

Mer lukket enn storebroren. Noe kirsebær og pepper. Stram, strukturert og tilbakeholden. Jeg synes ikke denne gir veldig mye nå, men det er en ok konsentrasjon i vinen. Mulig den ville tjent på mer luft, mulig det er en litt svak flaske.

Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino Riserva 2006

Luring nr 2. Jeg finner et litt reduktiv preg her også. Lett sjenerende alkoholstikk. Noe kirsebær, lær og sukkertøy. Jeg fant ikke helt ut av denne. Andre rundt bordet likte den bedre enn meg.

Il Poggione Brunello di Montalcino Riserva Le Paganelli 2006

Nydelig parfymert og rødfruktig nese. Nesten floralt. Salvie, lakris og mint. Kjølig og flott fruktbilde.  Stor duft. God konsentrasjon, strukturert og faste markante tanniner. Det synes jeg ikke gjør noe fordi det er en alldeles strålende frukt som pakker det hele fint inn. God fylde gjennom hele smakskurven. Kraftfull og lang. En meget flott vin som viser brunello fra sin beste side. Vil holde lenge. Kveldens beste vin for meg.

Il Poggione Brunello di Montalcino 2010

Eterisk duft av oljer og krydder. Nyknuste kirsebær. Kjølig, fin og krydret nese. Flott kjølig og fin frukt også i munnen. God struktur. Druekvaliteten som snakker og ikke på noen måte ekstrahert som enkelte av de andre. Flott konsentrasjon og lengde. Meget bra vin. Og til en flott pris! Il poggione viser at det går an å lage superb vin også i store kvanta.

Val di Suga Brunello di Montalcino 2010

Parfyrmert, fin og elegant duft. Et svakt fatpreg er der, men ikke nødvendigvis spesielt sjenerende. God konsentrasjon, god lengde og fin fylde. Lett bitter avslutning. Ikke den mest komplekse, men en fin vin.

Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino 2010

Funky duft. Litt røyk og mørke kirsebær. Litt reservert, noe tanninsk. En litt off flaske? HVertfall ikke spesielt bra.

Tignanello 2010

Luring igjen. Flere singlet den ut som en bordeaux look a like. Dette er ikke en brunello. Duft av solbær, kirsebær og paprika. Kjøttfull vin med godt trøkk i munnen. Saftig og fyldig. Åpner seg godt opp med luft. Sødmefull og vin duft, en mykere vin enn mange av de foregående. Fin vin.

Fattoi Brunello di Montalcino 2010

Tynn suppe. Enkel duft. Syntetisk. Styr unna.

Casanova di Neri Brunello di Montalcino White Label 2010

Klassisk brunello. Ren, fin og nydelig duft av kirsebær, salvie og lær. Noe pepper bakerst. Stram, ren og direkte i munnen, men med en flott konsentrasjon og frukt som borger for at dette vil bli enda bedre med litt tid. Merker ikke noe til alkoholen og det er akkurat passe med ekstraksjon. Bra brunello!

Salvioni Brunello di Montalcino 2010

Ganske lukket. Gir lite, et svakt syntetisk preg. Rister det litt av seg etterhvert og viser frem de sedvanlige kirsebær og urter. Noe med duften som sier at det er et eller annet som er feil med flasken. I munnen viser den god konsentrasjon og fin fylde. Stram og strukturert. En meget fersk og ung vin. Nesen trekker dessverre ned. En skuffelse når denne viste seg å være Salvioni, som normalt er en av mine absolutte favoritter uansett adresse i vinverden. Det kan være at den skulle vært luftet lenger. Uansett skuffende. Kjenner jeg gjerne skulle smakt en annen flaske..

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s