Sommerfuglkylling med chimichurri

IMG_20140524_201317

Sommerfuglkylling eller spatchcocked chicken på engelsk er en relativt kjapp måte å lage en helstekt kylling på. Nå som grillsesongen er i full anmarsj er det bare å ta frem knivferdighetene og dele opp kyllingen slik at den blir flat slik du ser på bildet over. Det gjøres ved å fjerne brystbenet og skjære ned langs ryggbenet. Det finnes flere videoer på nettet som viser  en enkel og grei måte hvordan dette gjøres. Søk feks på spatchcocked chicken på youtube. Et enkelt redskap kan være å bruke en god matsaks fremfor kniv.  Ved å dele opp kyllingen på denne måten reduserer du tilbredningstiden betrakelig, og det er enklere å få et saftig og godt resultat.

Det finnes et utall måter å smaksette kyllingen på, en av mine favoritter er å bruke chimichurri som er en argentinsk grillsaus. Den lages enkelt og holder seg gode flere uker i kjøleskapet. Chimichurri kan også med fordel brukes til mange andre typer kjøtt, supert på grillet entrecote feks. Jeg lager en versjon som fraviker noe fra den originale, ved at jeg bruker 50-50 persille og koriander. Jeg synes den blir friskere med koriander, og ja – koriander er numero uno blandt urter her i huset!

Lag først chimichurri.

Ingredienser: en potte koriander, en stor bunt persille, 1 rød chilli med frø, 2 dl smaksnøytral olje, 4-6 ss rødvinsedikk, 2 fedd hvitløk, sitron, 1 ts spisskumin, salt.

Kjør alt i blender, smak til med salt og sitron til du får en ønsket smak. Den skal være litt sterk, litt skarp, litt syrlig og veldig frisk. Blir den ltt for tykk så tilsetter du mer olje. Ønsker du den litt sterkere tilsett noen klyper cayennepepper. Jeg lager den ikke for sterk slik at den kan nytes av både store og små her i huset.

Så til kyllingen:

Gni inn salt og pepper. Legg den med innsiden ned på en godt forvarmet grill. Grill i ca 5 min. Snu så på skinnsiden og grill i 5 min til. Deretter gnir du den godt inn med chimichurri. Stek så 5 min til på hver side. Pensle med chimichurri underveis. Avslutt med å la kyllingen ligge ca 10 min på indirekte varme med lokket på. Sjekk om den er ferdig ved å skjære et lite snitt innerst ved benet. Kommer det klar kraft ut er den ferdig. Evt kan du bruke et steketermometer og ta den av grillen når den har nådd 68 grader. La hvile i 10 min før du deler den opp. Serveres med chimichurri ved siden av, kokt ris eller risotto, grillede ferske grønnsaker vendt i salt, pepper og sitron.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s