USA-smaking i vinklubben

IMG_0212

Really long time no see…Liten aktivitet på bloggen i det siste, men et lite comeback med disse smaksnotatene fra USA-smakingen i vinklubben for noen uker siden. Aktiviteten vil bli større i tiden fremover, stay tuned!

Vi var 8 stk samlet denne marskvelden for å smake oss gjennom et lite knippe av viner fra USA. Vinene var delt opp i 4 flighter – Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Zinfandel. Prisnivået på US viner er jevnt over høyt, men vi tok en beslutning om å ikke sprenge banken denne gangen – ergo ingen toppcuveer eller ikonviner. Det var litt delte meninger blandt smakerne, men rent personlig synes jeg det var mange bra viner, kanskje spesielt i cab-flighten. Vinene ble servert semi-blindt, dvs at vi var klar over hvilke viner som ble servert, men ikke i hvilken rekkefølge. Nedenfor følger et lite knippe korte smaksnotater.

Flight 1 Chardonnay

Shug Chardonnay 2011, Sonoma Coast

Duft av sitrus, lime, mineralsk. Svakt fatpreg, men ikke dominerende. Gule epler. Medium fylde og intensitet, bra syre og lang fast ettersmak. En relativt ren, elegant og chablislignende stil. Fin vin, som ble bedre med luft.

Grich Estate Chardonnay 2011, Napa Valley

Vegetal, litt urtepreg, skifer og stikkelsbær. Atypisk chardonnay på duft. Fremstår slank, stram og gir ikke veldig mye. Lett røyk preg. Vinen ble dekantert en drøy halvtime før, kanskje den skulle hatt mer luft. Etterhvert kommer mer popcorn og noe karamell på duft.

Ridge Estate Chardonnay 2010, Santa Cruiz Mountains

Min første innskytelse er at dette er som å lukte på en meierismørpakke som har stått på benken litt lenge. Dette er for mye toast, blir alt for mye fatpreg. I munnen er den småfet, men en litt besk ettersmak. Litt merkelig flaske, og muligens den skulle vært gitt mye mer luft. Forrige flaske for et år siden mener jeg å huske som renere, mindre smørtoner og friskere.

Flight 2 – Pinot Noir

Kutch Sonoma Coast 2012

Lett krydret, mørke bær, fatspice og pepper. Atypisk pinot på duft. Litt stor og ekstrahert. Noe alkoholstikk. Dette var første inntrykket. Jeg smakte den igjen etter at flasken hadde stått åpen en stund, og da strammer den seg betydelig opp, blir friskere og får et lysere duftpreg. Ikke en topp pinot, og ikke min beste Kutch, men den kommer seg med lufting.

Kistler Sonoma Coast 2011

Dette var andre saker. Klassisk pinot, med jordbær, bringebær og svake toner av krydder og fat. Noe jordlig og røyk. I munnen har den en flott sursøt frukt, frisk og elegant. God intensitet og frisk tørr avslutning.

Hirsch San Andreas Fault Sonoma Coast 2011

Stall, jord, manglende frukt, tynn og metallisk. Jeg får et svakt kork preg. Ødelagt flaske. Dessverre, denne har fått god omtale rundtomkring.

 

Flight 3 – Cabernet Sauvignon

Ridge Estate 2010, Santa Cruiz Mountains

Flott duft av solbær, mint, kaffe og lær. God fylde, flott konsentrasjon, svakt kjølig og en tørr fin avslutning. Meget bra vin, og veldig god kvalitet for prisen. Ridge er best på de røde!

Chateau Montelena Napa Valley Cabernet 2010

Søtere duft, en miks av lyse og mørke frukter som bringebær, kirsebær og solbær. Jeg får en assosiasjon til gamle Sharp solbær drops for de som er gamle nok til å huske de. Etterhvert kommer også mocca, kaffe, lær og sedertre. Klassiske cabernet dufter. God fylde, bra konsentrasjon og lengde. Også en bra vin. PS! dette er estate utgaven og ikke topp cuveen.

Clos du Val Estate Cabernet 2010

Blindt går vi mot østside bordeaux (selv om vi selvsagt vet det er en napa cab..). Solbær, stall, lær og jord. Frukten er mot solbærdrops. Ikke den samme konsentrasjon og rikdommen som de to vinene over, men en god cabernet til en fin pris. Ble bedre med luft.

 

Flight 4 – Zinfandel

Bedrock Monte Rosso Zinfandel Sonoma Valley 2012

Big flavours! Kraft full vin, med alkoholpreg, sukkertøydrops og fat. Jeg opplever den som ubalansert og en vin på steroider. Mulig den burde vært luftet lengre, alternativ er den selvfølgelig alt for ung, men pr i dag er dette ubalansert og ikke spesielt godt. Flightens dyreste vin er det også.

Seghesio Home Ranch Zinfandel 2010

Parfymert, blåbær, fatspice og tørkede frukter. Får et viss gløggpreg her. I munnen har den forsåvidt en ok balanse, selv om jeg synes alkoholen stikker seg litt ut. Ok syre og lengde. Er det bare jeg som ikke forstår stilen eller druen? Ellers så var dette heller ikke spesielt bra.

Ridge Lytton Springs Zinfandel 2012

Dette var noe helt annet! Duft av mørke bær- solbær og plomme. Krydret og flott forførende duft. Saftig vin, men god konsentrasjon og lengde. Den har en relativt kjølig stil, og er en frisk, elegant vin – som samtidig har bra med power. Sommerens grill vin. En virkelig flott vin. Og kanskje det kan funke med Zinfandel likevel??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s