Loiresmaking i vinklubben

Image

Tema for vinklubben denne tirsdagskvelden i januar var viner fra Loire. Vi valgte å utelate Sancerre og Pouilly-Fume og konsentrere oss mer om andre viner og druetyper. Det ble lagt opp til en muscadet-flight, en chenin blanc flight, en rød flight og avsluttet med to søte viner. De fleste av vinene var nye bekjentskaper for undertegnede, med unntak av de tørre og halv tørre vinene fra Domaine Huet. Kort oppsummert vil jeg si at vinene som var linet opp denne kvelden totalt sett ikke fikk store ovasjoner, selv om det helt klart var enkelte høydepunkt. Nedenfor følger noen korte notater.

Flight 1 – Muscadet

Pepiere Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Clos Briords VV 2013

Duft av skifer, sitrus og steinaktig mineralitet. Syrefrisk, lineær og frisk. Litt tynn frukt og relativ enkel.

Pierre Luneau-Papin L D´Or Muscadet de Sevre et Maine Sur Lie 2010

Skulle vært 2006, men Vinmonopolet sendte oss feil årgang. Lett oksidert stil, salt, jod og fluorskylling. Noe gul frukt. Syrerik, og med noe tynn frukt. Sannsynligvis dårlig flaske.

Flight 2 – Chenin Blanc

Clos de l`Elu Anjou Bastinage 2010

Oksidert! Fire flasker prøvd, alle oksiderte og ødelagte. Retur av hele kassen.

Eric Morgat Fides Savennieres 2012

12 mnd på brukte 400 liters fat, 12 mnd på bunnfall i ståltanker. Flott kompleks duft av modne sitroner, smør og toast. Etterhvert gule epler og grønne pærer. I munnen er den intens, kompleks og en relativt rik vin. Går litt mot en hvit sentral burgunder, men har samtidig et helt annet særpreg. Flott syre. god fylde og lang ettersmak. Flott vin!

Domaine Huet Vouvray Le Clos du Bourg Sec 2011

Steinfrukt, slipestein, grapefrukt og blodappelsin. Noen rundt bordet nevnte svakt preg av botyris. Ganske fet frukt til å være Huet. Høy syre og stram munnfølelse. Det var litt uenighet rundt bordet hvorvidt denne var balansert eller ikke. Jeg likte den. Selvfølgelig svært ung, men med bra potensial.

Domaine Huet Vouvray Le Haut-Lieu Sec 2010

Mineralsk. Sitrus og grapefrukt,  svakt av hvit pepper. I munnen er den stram, syrefrisk, intens og lang. Flott kompleks frukt og fremstår som mer på plass enn forrige vin. FLott vin som også er svært ung og vil vinne på lagring.

Domaine aux Moines Savennieres 1999

Gone. Oksidert. Pokker.

Flight 3 – rødt

Couly-Dutheil Baronnie Madeleine Chinon 2009

Mørke bær, krydder og snev av stall og lær. I munnen er det et lett alkoholstikk som fremstår litt skjemmende for vinen. Mye av mye, med stor ekstraktsjon. Får en feeling at det er prøvd for hardt her, vinen er ubalansert og ikke spesielt god.

Amirault La Petite Cave Bourgueil 2011

Duft av stall, lær, solbær, kirsebær og paprika. Frisk fin frukt, god struktur og ok lengde. Fast fin avslutning med en lett bitter ettersmak. En fin matvennlig vin.

Domaine des Roches Neuves Saumur-Champigny Les Mémoires 2012

Solbær, kirsebær, pepper og krydder. Flott sur søt frukt, høy syre og ganske heftige tanniner. Svært ung, men med flott frukt og konsentrasjon underliggende som lover godt. Potensial, og trenger tid.

Couly-Dutheil Chinon Clos de l`Olive 1989

Solbær, stall, jord og svart pepper. Ganske faste tanniner. Litt hult midtparti og relativt kort. Hørt endel bra om denne, men denne imponerte ikke meg. Blir lite vin for 500 kr, selv om det er gøy og interessant å smake en eldre chinon. Kan ha vært svak flaske selvfølgelig.

Flight 4 – Halvsøt/søt

Domaine Huet Vouvray Le Mont Demi-Sec 2007

Svakt botyrispreg. Aprikos, sitrus og mint. Fint fruktig anslag, litt hult midtparti. Ok lengde, og en fin og medium god fylde. Relativt tørr vin, svak restsødme. En lettdrikkelig og ok vin, men falt litt gjennom.

Baumard Quarts de Chaume 2010

Søt. Fruktig, aprikos, honning. Fin sødme i munnen balansert med høy rensende syre. En lettdrikkelig og fin avslutning på en syrerik og tanninsk kveld.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s