Gode nyheter fra NonDos

Rett før jul smakte jeg meg gjennom endel av nyhetene fra vinimportøren NonDos som lanseres på polslippet i morgen. Noen kom sågar allerede i november men likefullt. Mange spennende viner. Nedenfor er det noen korte notater på de vinene som imponerte meg mest og som jeg gjerne går til innskaffelse av selv. Flere av vinene finnes på mange pol landet rundt, de andre kan bestilles på vinmonopolet.no i morgen tidlig.

IMG_0018

 

Weingut Jurgen Leiner Riesling Kalmit 2012, tyske Leimer fra Pfalz er for meg en ny produsent. En meget syrefrisk og crisp riesling, med duft av grønne epler, sitrus og våt skifer. Flott syre, svakt bitter og med et rent og presist uttrykk. Flott riesling som både prismessig og kvalitetsmessig er for en GG å regne. Meinklang burgenland red 2013, av druene blaufränkisch og zweigelt. For tiden inne på 28 pol landet rundt. En lettdrikkelig vin, fruktig og leskende, men med god syre samt nok konsentrasjon og struktur til å være en fin matvin. Mørke bær og krydder. En vin jeg har hatt i flere årganger, 2013 er en flott utgave av denne. Vicara Barbera del Monferrato 2013 byr på klassiske rene barbera kjennetegn som mørke kirsebær, mandel og flott syre. Fersk og middels fyldig vin som har godt trøkk gjennom smakskurven, med en lett bitter avslutning. Befriende med barbera uten eikepreg og med befriende lave 13 % alkohol. God matvin for det neste året. Dolcetto d´Alba Le liste 2013 fra den biodynamiske produsenten Erbaluna i La morra. En stram og seriøs dolcetto. Produsenten anbefaler selv å lagre vinen et par år før konsum. Duft av kirsebær, krydder og mandel. Litt røyk og noe rått preg. Strukturert, flott syre og energisk i munnen. En vin jeg synes er kjempe spennende og som jeg kommer til å skaffe meg noen flasker av. På nivå med gode dolcettoer fra Rinaldi og Mascarello (som er mine referansepunkt for god dolcetto). Camillo Donati Rosso della Bandita 2013 er en artig rakker som garantert er noe helt annet enn hva du vanligvis drikker. Spontangjæret naturvin. Laget på en miks av druene Barbera, Lambrusco, Malvasia og Trebbiano. Noe så sjeldent som en musserende rødvin. Fruktig, kjøttfull og saftig vin, som dufter av mørke bær, rått kjøtt og krekling. God syre og fin lengde gjøre dette til en anvendlig matvin til feks svin, eller som en alrounder til spekemat eller koldtbord. Gøy sak. Montesecondo Chianti Classico 2012 av 100 % Sangiovese. Flott klassisk sangiovese med kirsebær, plommer, fiol og salvie. Flott syre, medium fyldig smakskurve og lang frisk ettersmak. En virkelig god chianti. Skal jeg trekke for noe er at den med sine 250 kr ligger helt i toppen prismessig av standard chiantier. COS Cerasuolo di Vittoria 2012 fra naturvinprodusenten COS på Sicilia. blanding av nero d avola og frappato. Denne har vært en favoritt i flere årganger, og 2012 skuffer heller ikke. Svært ren, fruktig og transparent. Lett kryddret, svært frisk og et flott lyst rødt fruktpreg også i munnen. Fin og lett bitter avslutning. Superb vin og den finnes på de aller fleste pol. Løp og kjøp! Ar.Pe.Pe Rosso di Valtelina 2012, en 100 % nebbiolo fra Lombardia nord i italia. Delikat, frisk og syrefrisk nebbiolo. Duft av kirsebær, rips, lakris og krydder. En relativt lett vin, men med bra struktur og med friskhet og syre til å matche ulike kjøttretter. Jeg liker godt de litt lettere og syrerike nebbioloene fra Valtelina, fin vin til en fin pris.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s