Bartolo Mascarello – No barrique No Berlusconi!

IMG_20141107_111256

 

No barrique No Berlusconi – Bartolo Mascarello `s etterhvert svært kjente sitat på de håndlagde ettikettene for 1999 årgangen. Bartolo tegnet og lagde mange av etikettene for hånd og etter han døde fant datteren Maria Theresa – som eier vingården i dag – opp mot 500 slike håndtegnede etiketter som gjør at de fortsatt selger en liten del av flaskene med disse på.

Bartolo Mascarello har sin cantina beliggende midt i Barolo by, og når jeg ankommer denne flotte høstdagen blir jeg tatt i mot av Alan Manley – en canadier som har jobbet hos Mascarello de siste 5 årene. Maria Theresa er også innom en kort tur, men omivsningen og smakingen ble ledet av Alan – som viste seg å være svært kunnskapsrik og en god historieforteller. Jeg var med en liten blandet gruppe av vininteresserte fra USA, Kypros og Sverige, Mascarello har mye besøk på denne tiden av året og vi var andre gruppe for dagen (kl 11…). Bartolo Mascarello er en av de få produsentene jeg besøkte denne turen som selger en god andel av vinene sine på døren. I følge Alan har også dette med tradisjoner å gjøre – de har fra tidenes morgen hatt faste kunder som kommer innom for å kjøpe noen flasker vin, og i tidligere år var dette en viktig kundegruppe. I dag kunne de glatt solgt det 10 dobbelte av hva de produserer, men holder igjen en god del av vinen for salg på døren – fordi slik har det alltid vært! På grunn av høy etterspørsel er det maks 3 flasker vin pr kunde (Barolo) – men til den samme prisen som den selges for til butikker, importører og lignende. Jeg betalte 47 euro for mine flasker, på nettet ligger de fort på 80 euro eller mer.

Bartolo Mascarello er en svært tradisjonell produsent, hvor det er stort fokus på å lage vin slik som forfedrene gjorde det. Her er det kun store fat av slavonsk ek, så gamle som mulig for å gi minst mulig påvirkning på vinen. Alan forteller at de anser smaken av eik som en feil i vinen – og det ønsker de ikke. I motsetning til de fleste andre produsenter lager man her ingen enkeltmarksbarolo, kun en barolo som er blandet druer fra 4 forskjellige vinmarker. De ulike vinmarkene tilfører forskjellige aspekter til vinen, og vinen representerer en barolo slik den var laget back in the days. Alan forteller at de foretar seleksjonen av druer ute i vinmarken, slik at druene som kommer i hus alle går til produksjonen av det endelige produktet. På spørsmål om de vinifiserer de ulike vinmarkene hver for seg før de blander seg frem til det endelige produktet, svarer Alan «No! We are not blenders – we don`t have that knowledge – we let the grapes speak for themselves..» De er svært opptatt av at den endelige vinen skal smake av årgangen, og at årgangsvariasjoner er ønsket – det er årgangen som avgjør hvordan vinen skal smake – ikke ferdighetene eller ønskene til vinmakeren.

I kjelleren er det kun store fat, med unntak av noen mindre 800 l fat som de må ha på grunn av den lille produksjonene de har, det er rett og slett ikke nok vin til at alt går i de store botti. Bartolo Mascarello produserer vin fra 5 hektar – noe som gir ca 30000 flasker pr år totalt av dolcetto, barbera, freisa, langhe nebbiolo og barolo.

På omvisningen får vi også en liten titt på familiens private kjeller hvor de lagrer et visst antall flasker – magnum i de beste årgangene – for å følge vinene gjennom årene. Frem til relativt nylig var det et lite kaos i denne kjelleren, men den er nå organisert og kategorisert etter årganger. Noe som forsåvidt er ganske greit, all den tid ingen av flaskene har etikett..

IMG_20141107_115901

 

En meget interresant omvisning i den knøtt lille cantinaen, før vi etterhvert setter oss ned ved bordet for å smake oss gjennom vinene. Tilgjengelig for smaking var dolcetto, barbera, freisa og barolo. Jeg var svært glad for at barolo 2010 var tilgjengelig for smaking – en vin som har fått fantastiske omtaler og scores rundt omkring.

Dolcetto d Alba 2013

En lys, ren, og syrefrisk dolcetto. Mørke kirsebær, pepper og mandelkjerne. Lekker pirrende syre i munnen, med flott kjølig frukt. Lett bitterhet mot avslutningen av smakskurven. Kommer du over så kjøp noen flasker, flott match til ulike antipasti eller tomatbaserte pastaretter feks.

Langhe Freisa 2013

Ikke den druesorten det selges mest av her til lands. Ca 1800 flasker produsert. En ganske annen aromaprofil, hvor det er mindre kirsebær men frukt mer mot en miks av lysere bær som jordbær og bringebær, sammen med krydder og plomme. Mer tanninsk enn dolcetto, men med den samme stringente syren. En fin og interresant vin, men jeg foretrekker nok dolcetto eller barberaen fra Mascarello.

Barbera d Alba 2012

Dessverre utsolgt dagen før vi kom, men et par flasker holdt tilbake for smaking. Barbera fra Mascarello er en superb mørk, rustikk og litt tøff barbera. Dufter av kirsebær, lær, og krydder. Flott kjølig frukt i munnen, med høy syre og godt trøkk. Holder godt gjennom smakskurven og har en lett bitter avslutning. Flott rustikk barbera som har godt av et par år på langs. En av mine favoritt barbera i denne stilen, sammen med Rinaldi.

DSC_0519

Barolo 2010

Svært ung vin. Trenger tid i glasset men er faktisk relativt generøs allerede. Kompleks, rasepreget og elegant duft av lyse kirsebær, appelsinskall, fiol og krydder. Lett og forførende duft, samtidig som man kjenner at de er flere underliggende lag av aromaer som venter på å komme frem. Meget kompleks. I munnen er den en strålende fruktkjerne, med faste og markante tanniner, flott fylde gjennom smakskurven og en meget lang ettersmak. Samtidig som den på ingen måte er like avvisende i sin struktur som andre ferske baroloer. Jeg synes dette er noe som ofte kjennetegner fersk barolo fra Mascarello – at de faktisk er mulig å drikke når de er helt ferske – selv om de vil legge på seg kompleksistet og nå sitt toppnivå fra 20 år pluss. En superb vin, som jeg heldigvis har fått tak i endel flasker av. Om du liker tradisjonel barolo er dette så bra som det kan bli.

Dagen etter besøket spiste vi middag på Trattoria La Coccinella og da jeg fant Bartolo Mascarello Barolo 2009 på kartet fikk vi prøvd også denne.

DSC_0543

 

En svakere årgang enn 2010, men likefullt en aldeles strålende vin. 2009 er vinen man drikker mens man venter på 2010. Den drikker faktisk meget bra allerede, og med litt dekantering er det ingenting å vente på. Åpen flott duft av roser, kirsebær, lakris, og menthol. Med snurring i glasset kommer også lett duft av trøffel (eller er det fra all trøffelen som serveres rundt i lokalet…? nei tror det er vinen..). Flotte modne tanniner, men en elegant og flott burgundersk munnfølelse. En flott vin som gikk utmerket til brasato al barolo – kjøtt kokt i rødvin.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s