Battle of Bottles: del I

20140916230923363 20140916231450250Matogvinogmer utsendte (og eneste forsåvidt..) representant var på smakingen Battle of Bottles i regi av importørene Gaia Wine & Spirits og Chaeos Import på Det Norske teateret. Et stort overvekt av italienske viner med enkelte innslag fra Santorini og Australia. Mange viner smakt og et litt kort tidsbudsjett for min del førte ikke til de mest komplekse notatene. Nedenfor følger korte inntrykk fra de vinene jeg synes var mest interessante.

Først ut var en rekke av vinene til Bellavista, en av topprodusentene av Franciacorta. Flotte elegante viner. Franciacorta Gran Cuvee Vintage 2008, med fersken, sitrus, lett toast og pent fatpreg. Frisk, ren og elegante små bobler. En flott vin. Franciacorta Brut Gran Cuvee Pas Opere, litt større vin, tørr med zero dosage, mineralsk, ren og spenstig vin, trenger litt mer tid i glasset enn hva jeg fikk tid til sannsynligvis, men en vin med flott nerve, renhet og eleganse. Flotte viner over hele linjen fra Bellavista.

Brunelloprodusenten Col d`Orcia lager viner i en tradisjonell stil som år ut og år inn holder en konsistent kvalitet. De lagrer også ofte bra, og jeg har hatt gode friske utgaver av standardbrunelloen tilbake til slutten av 80-tallet. Rosso di Montalcino er en mørk, krydret, lett rustikk og syrefrisk rosso. God snerpende munnfølelse gjør den til en anvendelig matvin. Brunello di Montalcino 2008 er en overraskende frisk utgave av sorten, langt mer åpen og elegant enn foregående årgang. Flott kirsebærfrukt, med krydder, lær og jord. I munnen er den strukturert, syrlig og god fylde gjennom hele smakskurven. En vin som vil lagre bra. Toppvinen Brunello di Montalcino Poggio al Vento 2004 har et mørkere fruktbilde på duft, mer lær og salvie. Svakt av appelsinskall. I munnen ren, frisk og strukturert. Markante tanniner som gir bra trykk i smakskurven. Samtidig stor fruktkonsentrasjon. Stor og flott brunello.

Poliziano fra Montepulciano er en gammel favoritt som jeg har fulgt fra årgang 1997. De holder jevn og konsistent kvalitet. Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2011 har mørk kirsebærfrukt med innslag av lakris, salvie og noe jordlig. Fin og frisk munnfølelse, med god syre. Ikke samme konsentrasjon som 2010, og litt mer rustikk. Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinone 2010, topp cuveen med utvalgte druer fra vinmarken Asinone. Tidligere litt for hardt eiket etter min smak, men den har blitt mye mer elegant og druetypisk med mindre eikepreg de siste årene. Pen avdempet frukt med lær, tobakk, kirsebær og lakris. Nydelig, elegant og kompleks munnfølelse. Strukturert, syrefrisk og god konsentrasjone. Topp sangiovese fra topp årgang.

En kjapp tur innom vinene til Ole Martin Alfsen, OMA Rosato og OMA Barbera d `Alba. Flotte rene viner. Begge blir omtalt i en seinere post her på bloggen så mer info der. Begge anbefales, kanskje spesielt barbereaen som er en av de bedre i sin prisklasse her til lands.

Travaglini fra Gattinara med 3 gode eksempler på hva Nebbiolo blir i Nord Piemonte. Blandt de 3 beste produsentene sammen med Antoniolo og Nervi. Travaglini Gattinara 2008 finnes nesten sikkert på et pol nær deg. En fin, litt lettere utgave. Lakris, syrlige bær og noe tobakk. Fin, syrefrisk med faste gode tanniner. God anvendelig matvin for de nærmeste årene. Gattinara Tre Vigne 2008 med noe søtere anslag på duft, kirsebær og plommer. En lett mer fylde også i munnen. Litt mer strukturert og fastere munnfølelse. Fin gattinara.

En flott rekke viner og en hyggelig prat med Davide Rosso fra Giovanni Rosso. En ypperlig produsent fra Serralunga d`Alba som lager bedre og bedre vin. Tidligere i en meget lagringskrevende stil, synes vinene er tidligere tilgjengelig nå enn for 10 år siden. En Barolo Ceretta 1999 er for eksempel fortsatt meget ung. Barbera d Alba Donna Margherita 2013 er en meget fersk, ren og typeriktig barbera. Har sett litt mer eik ( kun store fat) enn OMA sin utgave som også er laget av Giovanni Rosso. En god syrefrisk og matvennlig barbera. 2010 årgangen i Barolosonen fremstår meget lovende, så også vinene fra dette vinhuset. Barolo Serralunga 2010 er ren, elegant, frisk og meget strukturert. God fylde, fin syre og markante veldefinerte tanniner gir en vin med godt potensiale forann seg. For oss tanninfreaks også fullt mulig å prøve nå til et godt stykke kjøtt. Barolo Ceretta 2010 er litt mer av alt. Mørkere aromaprofil, tobakk, syrlige kirsebær,anis og tjære. Noe floralt ligger og lurer i bakgrunnen. Ung nå, men med stort potensiale. Utrolig flotte viner fra denne produsenten. Håper å få til et besøk her når jeg reiser til Piemonte i november. Barolo Vigna Rionda Tommaso Canale 2009 er ikke laget av Davide Rosso, men er siste årgang med viner før vinmarkene ble overført tilbake til Giovanni Rosso. Det blir ikke laget en 2010 utgave av denne vinen, første årgang vinen ble laget av Davide er 2011 – spent på hvordan den blir.  Vigna Rionda 2009 er en mørk, tanninrik og strukturert vin, ikke helt den samme finessen og elegansen som 2010 utgavene nevnt ovenfor, men likefult en flott barolo. Mulig den trenger noe mer tid på finne balansen sin. Uansett en vin fra en av de aller beste vinmarkene i Serralunga og hele Piemonte forøvrig.

Siste 3kløver ut i denne omgang er produsentene Burlotto, Giacosa og Altare fra Piemonte. 3 rett forskjellige produsenter, med ganske forskjellig stil. Gøy og interessant å smake de rett etterhverandre. Notatene? De dukker opp på en blogg nær deg i løpet av meget kort tid..

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s