Steinsoppmania!

IMG_20140831_162528

Steinsopp – funghi porcini – kongen over alle sopper. Det er stor høytid når de første steinsoppene er i hus. Dette bildet er fra forrige helg, hvor det bugnet av flotte steinsopper i områdene hvor vi går tur. Steinsoppjakt (eller soppjakt forøvrig..) er en ypperlig barneaktivitet. Gutta mine på 5 og 8 er blitt to dyktige steinsoppjegere etterhvert – ganske spennende er det også!

Det er definitivt et av mine gastronomiske høydepunkt når jeg kommer hjem med fersk og nydelig steinsopp. De mest faste og flott steinsoppene går gjerne til en pizza eller på toppen av en enkel risotto. Eventuelt som tilbehør til et lite stykke kjøtt. De litt større soppene skjæres i tynne skiver og tørkes, for å dekke behovet gjennom vinter, vår og sommer frem til neste runde med steinsopp neste år. Nedenfor følger noen enkle oppskrifter med steinsopp som er hyppig brukt hos oss.

IMG_20140831_191221

Her er smørstekt steinsopp. Skjæres i passende biter, stekes først i relativt tørrpanne med et par dråper olivenolje for å få ut litt væske. Ha deretter i en klatt smør, noen dryss salt og et par runder med pepperkverna. Gjerne litt fersk timian om du har tilgjengelig. Jeg har gjerne også i et par dråper god edikk for litt syre. Ypperlig som tilbehør til kjøtt eller kylling.

Steinsopp pizza

All pizza har base i en god deig. Tar du deg ikke tid til å lage skikkelig deig blir ikke pizzaen god. Punktum.  Her i huset råder glutenallergi hos en del av familien slik at vi oftere og oftere lager kun glutenfri deig. Jeg legger ved to oppskrifter (en vanlig og en glutenfri)

Vanlig deig

375 gram hvetemel

2 ts tørr gjær

1 1/2 ts salt

3 ss olivenolje

2 dl lunkent vann

Bland mel, salt og gjær. Ha i olivenolje og 1 dl vann. Rør inn resten av vannet. Arbeid sammen til en deig. Ha over på benken. Kna deigen i 8-10 minutter. Smør inn en bolle med olivenolje. Ha i deigen og hev til dobbelt størrelse.

Glutenfri deig

4 dl mel (halvtomhalt semper fin melblanding og jyttemel)

1 ss fiberhusk

2 ts tørrgjær

2 ts salt

2 ss olivenolje

2 dl lunken lettmelk

Ha fiberhusk i melken og la svelle noen minutter. Bland alt det tørre. Bland det tørre i melk og olivenolje. Rør sammen til en fast deig. La heve i ca 30 min. Ha deigen på benken og elt deigen sammen til en fast fin deig. Her må du nok spe på med mer jyttemel til ønsket konsistens.

Lag 4 porsjonspizza eller en stor. Kjevle ut til ganske tynn bunn. Bruker du glutenfri deig er det en fordel med smurt bakepapir, da den lettere klebrer seg litt. Smør ut god tomatsaus. Fordel utover en blanding av mozzarella, gruyere og parmesan. Ha over løk, steinsopp i skiver og fersk oregano eller timian. Evt litt spicy salsiccia om du har.

Stek på 250 grader i vanlig ovn til ferdig.

Drikketips: Her er en fruktig og frisk dolcetto mitt opplagte valg. Feks fra Bartolo Mascarello som du kan bestille på Vinmonopolet.

For oppskrift på steinsopprisotto sjekk ut en tidligere post på Matogvinogmer

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s