Nye årganger fra Seehof, favoritter fra Serralunga m.fl.

En liten smaking gjennom flere nyheter nå i september. En god del viner gjort unna på relativt kort tid gir relativt korte notater. Her er personlige favoritter som Seehof fra Rheinessen og Anselma fra Serralunga i Piemonte, samt noen nye hyggelige bekjentskaper. Jeg har valgt ut de vinene jeg synes var mest interssante og som jeg gjerne fyller opp med i kjelleren. Først ut som seg hør og bør en champagne.

Philippe Gonet Extra Brut BdB 3210 (kr 405)

Frisk, ren og elegant. Delikat sitrus, lett brød og grønne epler. Noe urtepreget. Flott mousse, med lekre små bobler. En elegant og fin champagne.

Schatzel ReinWeiss Riesling Trocken 2013 (140kr)

Ny for meg. En liten biodynamisk produsent. Dette er en av de enklere rieslingene. En flott enkel og frisk riesling med fin, relativt stram syre. God frukt.  Duft av fersken, sitrus. Fin innstegs riesling.

Karthäuserhofberg Riesling Qba 2011 (130kr)

Slank og delikat mosel riesling. Lett restsødme. Fin duft av sitrus, epler og gul melon. Lett sødmefull  i munnen med god syre. En god enkel og lettdrikkelig riesling. Til en bra pris.

Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2010 (256kr)

Mye godt fra Mosel i 2010. Så også denne. Flott floral og sødmefull frukt av sitroner, gule epler og mineraler. Meget bra syre og god frukt. Syren balanserer den relativt høye andelen restsødme på en flott måte. God vin.

Så over til en rekke fra Weingut Seehof i Rheinessen. En produsent jeg har fulgt i noen år og som lager gode viner fra mange av de samme vinmarkene som sine mer kjente naboer Wittmann og Keller. Vinene er flott om en ikke helt på høyde med de beste. Uansett meget prisgunstige og en liten favoritt hos meg. De trenger ofte litt tid på å komme rundt og 2009 av Kirchspiel og Morstein drikker feks meget bra nå.

IMG_20140902_141150

Weingut Seehof Westhofen Riesling 2013 (134kr)

Den enkleste av rieslingene fra Seehof. En ren, elegant og typeriktig riesling fra Rheinessen. Ikke veldig ulik de enkleste utgavene fra Keller. Fin, åpen duft av skifer, sitron, grønne epler og melon (gjengangere i duftaromaene her..). Bra, syrefrisk munnfølelse. 

Weingut Seehof Kirchspiel Riesling 2012 (248kr)

Litt knytt og lukket pr dags dato. Våt skifer, anis og syrlig frukt. Sprø, crisp og fin munnfølelse som er langt mer tilgjengelig enn den er på duft. Vil bli flott om 3-4 år.

Weingut Seehof Morstein Riesling 2012 (263kr)

I motsetning til hos Keller hvor jeg ofte foretrekker Kirchspiel fremfor den litt opulente Morstein, synes jeg Seehof sin Morstein er et par hakk vassere enn deres Kirchspiel. Steinaktig mineralitet, noe røyk og skifer. Fruktbilde med sitrus, fersken og grønne epler. Den er åpnere og mer klar enn Kirchspiel, litt overraskende egentlig. En flott Morstein til en meget bra pris. Forsatt rimelige disse vinene fra Seehof der hvor Keller har begynt å ta litt av.

Weingut Seehof Morstein Riesling 2013 (263kr)

Åpner opp med duft av fluor. Plutselig var jeg tilbake i 5.klasse på barneskolen og den påtvugne fluorskyllingen etter spisefri. Duften forsvinner raskt. Ganske åpen og tilgjengelig duft. Minner meg litt om Wittmann sin Morstein og fersken, annanas og tuttifrutti. Crisp, ren og flott riesling som vil trenge et par år for å samle seg litt.

Jeg smakte også Morstein Alte Reben i 2012 og 2013, også flotte viner, selv om jeg nok foretrekker de alminnelige vinene fra Morstein. Notatene mine på disse ble borte i farten.

Så over til et nytt bekjentskap for meg; 2 naturviner fra Alsaceprodusenten Rieffel.

DSC_0393

Rieffel Pinot Noir Nature 2013 (kun horeca)

Frisk og god frukt, med mye friske bringebær og jordbær. Et svakt preg av stall. Lett munnfølelse med frisk frukt og fin syre. En god enkel pinot noir og en liten overraskelse, som gir bra med drikkeglede.

Rieffel Pinot Noir Runz 2012 (282kr)

Litt mørkere og strammere enn vinen over. Også her nyknuste bringebær som går over i noe mørkere frukt også. Syrepreget, svært frisk og god munnfølelse. Litt jordpreget og et noe fyldigere aromabilde enn Pinot Noir Nature. Også en flott vin fra Alsace.

Avslutter med en liten rekke viner fra den tradisjonelle Serralungaprodusenten Luigi Pira, samt en strålende barolo fra Anselma.

DSC_0397

Luigi Pira Dolcetto d´Alba 2013

Jeg går ikke av veien for en god dolcetto, og krysser av i boken for enda en fin utgave av sorten. Mørk rød frukt, mandel og anis. En ganske stram og snerpende munnfølelse. En liten tøffing av en dolcetto og meget matvennlig. Vil sannsynligvis vinne på noen måneder i flaske, evt også noen timer i åpen flaske.

Luigi Pira Lange Nebbiolo 2011 (228kr)

Kirsebær, lakris og urter. Ganske stram, med markante tanniner og syrlig god kirsebærfrukt også i munnen. Fin vin, ikke den mest komplekse, men det er vel heller kanskje ikke hensikten med en langhe nebbiolo.

Luigi Pira Barolo Marenca 2010 (478kr)

Mørk frukt, kirsebær,anis, lær og røyk. Massiv, tøff og meget strukturert Serralungabarolo (som de jo ofte er..). Likevel med en meget ren, og flott underliggende frukt som gir god kompleksitet og som sier meg at her har vi mer og vente i årene som kommer. Alt for ung nå. Gi den minst 7-8 år. En Luigi Pira Barolo 2001 for ikke så lenge siden er fortsatt fersk.

Luigi Pira Barolo Margheria 2008 (478kr)

2008 er en flott klassisk årgang i Piemonte. Den vil kanskje ikke gi like store viner som 2006 og 2010, men uansett en flott årgang som kanskje har sneket seg litt under radaren. Dette er også en tøff og stram barolo i den samme stilen som vinen over, men som samtidig er noe mer tilgjengelig og åpen nå. Den er ikke like massiv i munnen, og om du er en tanninfreak som meg så funker dette helt fint. Mørke kirsebær, tjære, lakris og salvie. Full tilstedeværende tanninstruktur, god syrefrisk og ren kirsebær frukt. En fin stram og typeriktig serralungabarolo vil jeg si.

DSC_0398

Anselma Barolo Collaretto 2008 (360kr)

Anselma lager bra vin. Punktum. Gjennom hele rangen fra barbera til langhe nebbiolo, denne baroloen og toppbaroloene fra Vigna Rionda. Relativt prisgunstige er de også. Nydelig klassisk balsamisk nebbioloduft med lakris, kirsebær, røyk og urter. Ren, presis og strukturert munnfølelse. Ikke den kraftigste, men en god balansert barolo som godt kan nytes i dag. Og som selvfølgelig vil holde mange år til. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s