Risottovariasjoner

image

Risotto. En av mine absolutte favorittretter. Som oftest en rett i seg selv, som en lunsj eller enkel kveldsmat en sen kveld med et glass vin ved siden av. Eller mer som et tilbehør, med et stykke kjøtt eller fisk på toppen – eller her som noen små stykker hummer. Utallige variasjoner. Jeg har en standard oppskrift som jeg bruker til alle risottovariantene, en enkel hvit risotto. Nedenfor legger jeg også med noen forslag på andre variasjoner. Risotto er relativt enkelt når man har laget det noen ganger, men krever oppmerksomhet. Forlat aldri komfyren de 18 minuttene det tar å lage risottoen. Og bruk god kraft – det er den som er basen for god risotto. Og husk på konsistensen. Risottorisen skal ha litt tyggemotstand og risottoen skal flyte fint utover asjetter når du serverer. Det skal ikke være grøtkonsistens!

Grunnoppskrift:
Nok til 4.
2,5 dl god risottoris
1 sjalottløk
1 l kyllingkraft
1 glass hvitvin
Sitron
Parmesan
Godt smør

Finhakk Sjalottløk. Fres på medium varme til blankt. Ha i risen og fres til de får en blank ytre, ca 1 min maks.
Ha i et glass hvitvin og kok inn. Ved siden av har du varmet opp kraften i en kjele. Ha i et par øser med kraft og la risen putre på medium varme. Kok til kraften er nesten kokt inn før du har i ny kraft. Slik fortsetter du til ønsket konsistens på risen. Ta risottoen til siden og tilsett en stor spiseskje smør og en stor neve parmesan. Smak evt til med litt mer smør, parmesan, salt og pepper. Vil du ha litt mer syre tilsett noen dråper sitron. La smakene få sette seg i et par minutter før du serverer. Risottoen er best umiddelbart. En viktig regel; gjestene skal vente på risottoen ikke motsatt!
Slik kan den serveres som en egen rett. Evt et det god med noen skiver av et kyllingbryst på toppen, litt ferske urter eller sprøstekt blomkål.

Noen variasjoner;

Skalldyrrisotto

Bruk skalldyrkraft laget på skall av reket, sjøkreps og eller hummer.

Lag som oppskriften over. Like før risottoen er klar lynsteker du noen biter hummer eller sjøkreps. Det er godt å tilsette en spiseskje mascarpone sammen med smør og parmesan. Ha bitene av hummer/sjøkreps på toppen av risottoen etter at du har anrettet på asjett. Det er også godt å erstatte hummer/sjøkreps med et lite stykke pannestekt fisk som feks piggvar, slettvar eller rødspette. Evt et lite stykke kraft.

Sopprisotto

Nok min favoritt. Får man tak i fersk steinsopp er det helt prima. Evt funker det med kantarell også. Jeg har det meste av soppen over risottoen til slutt fordi det gir den en bedre konsistens.

Bruk halvt om halv kraft av tørket steinsopp og kyllingkraft. Tørket steinsopp legges i varmt vann. La trekke minimum 30 minutter. Klem ut mesteparten av vannet fra soppen og sil av. Blandes med kyllingkraft.

Lag som hvit risotto. Etter ca 15 min har du i en liten neve smørstekt sopp og koker med siste 3 min. Smak til med smør, parmesan, mascarpone og noen dråper trøffelolje om du har. Evt trøffelsalt. Ha smørstekt steinsopp eller kantarell på toppen.

Rødvinsrisotto

En fyldigere risotto som er knallgod med mye kvernet pepper.

Bruk kraft av kylning, kalv eller lam. Bruker du lammekraft kan det være helt supert med noen stykker lynstekt lammefilet eller lignende på toppen av risottoen.

Ha i en liten skje tomatpure og surr sammen med løk og ris. Erstatt hvitvin med rødvin. Ha i et glass rødvin når du har surret ris og løk. Ha så i kraft, før du har i rødvin igjen. Du har i totalt et par glass rødvin. Kok til ønsket konsistens. Smak til med sitron, parmesan og smør. Kvern over rikelig med sort pepper.

Det finnes utallige variasjoner, og jeg har mange. De aller fleste enkle tilpasninger etter oppskriften over. Ønskes flere tips send meg gjerne en epost på kasserollen@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s