En minivertikal av Wittmann Morstein GG

IMG_20140418_192724

Weingut Wittmann fra Westhofen i Rheinhessen lager noen av de beste tørre tyske rieslinger som er å oppdrive. Vingården ligger rett i utkanten av Westhofen sør i Rheinessen, og produserer ca 135000 flasker pr år. Minivertikalen over er fra vinmarken Morstein som er kjent for å gi viner som har en noe større og mer tropisk, og gjerne litt mer intenst fruktpreg enn vinene fra for eksempel vinmarken Kirchspiel. Jeg har i utgangspunktet hevdet at Weingut Keller er kvalitetsmessig hakket over Wittmann, men tar meg selv i stadig å foretrekke Wittmann når vinene smakes blindt side ved side. Kanskje har det med det faktum at Wittmann sine viner drikker bedre tidlig som helt ferske enn hva Keller gjør? Uansett; her er notatene fra årgangene 05, 08 og 12.

Weingut Wittmann Morstein Riesling Grosses Gewachs 2005

Lett varm frukt, modne gule epler, noe tropisk og tydelig innslag av petroleum. God fylde i munn, medium minus syre til å være en topp tysk riesling, fin lengde. Moden stil. Jeg er ikke helt komfortabel med såpass tydelig petroleumsinnslag i tørr riesling, den var bedre for 3-4 år siden. Men for all del, en helt ok GG.

Weingut Wittmann Morstein Riesling GG 2008

2008 årgangen til Wittmann har vært helt superb over hele linjen, fra standard rieslingene til Westhofen og GG’ ene. Denne holder fortsatt og er i topp form. Flott duft av gule epler, sitrus, fersken og sjø. Ganske åpen, tilgjengelig. I munnen har den fin syrespenst, gul frukt og appelsinskall. Flott fylde, og holder trykket gjennom hele smakskurven. Meget flott riesling GG fra Wittmann.

Weingut Wittmann Morstein Riesling GG 2012

Fersk. Rik intens duft av sitrus, gule epler, blomster og tropisk. Får ofte et litt tropisk preg i Morstein fra Wittmann. Intens, fet og fyldig munnfølelse. Appelsinskall og svakt bitter touch, men med flott frukt og god syrespenst. Selvfølgelig en ung vin, men en meget god riesling. Burde hatt flere.

Jeg erfarer ofte at jeg foretrekker de tyske toppvinene på den ferske siden. De tørre utgavene. Hvor bra vil disse GG’ ene lagre?

 

 

2 kommentarer om “En minivertikal av Wittmann Morstein GG

  1. Hadde også Wittmann Morstein 2012 på en rieslingsmaking nylig og den var for meg kveldens vin! Dobbeltdekantert dagen før og servert ca. 20 t etterpå. Den dukket opp i en flight med Keller Morstein 07 og det var et helt annet dyr; rik og litt tung i stilen. Lignet på en Corton på nesen. Men friskheten og den klokkeklare frukten til Wittmann var for meg å foretrekke. Jeg tenker at i de kjølige årgangene kan GG’ene med fordel lagres litt lengre enn fra de varme årgangene. Jeg savner friskheten når de får alder og og de endrer seg til å ha et «tyngre» uttrykk. Mulig Per S har et godt poeng når han sier at GG bør drikkes innen 5 år.

    1. Hei Kjetil!
      Ja vi er enige der:-) Wittmann har en veldig klar, ren og fin frukt – samtidig som de er tilgjengelig tidlig. Men som du sier de trenger mye luft! Jeg er nok aller mest glad i rieslingen mine når de har friskheten, nerven og syrespensten inntakt. Også funker de helt supert i Zalto universalglasss som fremhever nettopp det:-)
      Wittmann Westhofen Riesling er også helt superb i 2012, kommer et notat etterhvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s